• Sommige Chinese ouders investeren in helmachtige mallen van 4.000 dollar om de schedel van hun baby’s ronder te maken.
  • Een perfect rond hoofd wordt beschouwd als schoonheidsideaal in China.
  • Ook andere ‘hoofdcorrigerende’ producten, van slaapmatjes tot speciale kussens, verkopen goed in het Aziatische land.

Het is de nieuwste rage in China: ouders die helmen kopen die het hoofd van hun baby’s de ideale, ronde vorm moet geven.

Volgens een verslag van Tencent News begon de trend om corrigerende mallen op babyhoofden te plaatsen in oktober. Toen gingen ouders massaal naar winkels om helmen voor hun kinderen te kopen.

Deze helmen lijken op bowlingballen en zouden bedoeld zijn voor baby’s met een platter achterhoofd. De ouders binden het hoofd van hun kinderen urenlang in de mal vast. Ze zijn ervan overtuigd dat dit helpt om de zachte, nog ontwikkelende schedels een rondere vorm te geven. Dat past bij de hedendaagse schoonheidsnormen in China.

De South China Morning Post schrijft over een moeder die op het Chinese forum Xiaohongshu een bericht plaatste over het gebruik van een “wonderbaarlijk” apparaat dat zij had gevonden. Het ding hielp volgens haar “de vorm van het babyhoofd te corrigeren”.

De moeder bracht haar zeven maanden oude dochter naar een medische kliniek om een "hoofdcorrectie-apparaat" op maat te laten maken voor haar.

"Ik denk dat het dragen van een helm dezelfde functie heeft als het dragen van een beugel, namelijk het corrigeren van een lichaamsdeel en het mooier maken", schreef de naamloze vrouw in de nu verwijderde post. "Ik heb een plat hoofd, en ik weet hoe pijnlijk het is voor vrouwen die schoonheid najagen. Ik wil niet dat mijn kind opgroeit en spijt heeft van dit deel van zichzelf."

Het is niet bekend hoeveel deze vrouw betaalde voor de hoofdmal voor haar baby. Volgens de Chinese nieuwssite Sohu kunnen dergelijke apparaten omgerekend ongeveer 3.700 euro kosten.

De Chinese onlinemarktplaats Taobao verkoopt een verscheidenheid aan hoofdcorrectie-apparaten voor baby's. Deze variëren van hoofdvormcorrigerende kussens van 17 euro tot hoofdcorrectiehelmen van 2,50 euro en slaapmatjes van 12 euro. Die laatste zijn bedoeld om te voorkomen dat baby's gaan slapen op een manier die "een plat hoofd kan veroorzaken".

Ronde hoofdvorm is een hot topic op Weibo

De wens om een rond hoofd te hebben verspreidde zich ook naar Weibo, de Chinese versie van Twitter. Daar deelden gebruikers tips en trucs over hoe "vaarwel te zeggen tegen een plat hoofd". Ze noemden onder meer methoden om iemands haar anders te stylen om de schijn van een perfect rond hoofd te creëren.

Daarnaast kreeg een trending topic op Weibo met de naam 'Hoe plat kan iemands hoofd worden' zo'n 32.000 reacties. Allemaal over hoe je de vorm van je hoofd kunt "corrigeren" of camoufleren.

Sommige Weibo-gebruikers verwezen naar K-Pop-ster Jeon Jungkook van de populaire Zuid-Koreaanse boyband BTS, met opmerkingen over zijn begeerde ronde hoofd. Anderen bespraken hoe ze het hoofd van hun kinderen ronder konden maken en deelden foto's van verschillende methodes om de hoofdvorm te corrigeren.

"Kijk naar mijn platte hoofd. Ik vroeg mijn moeder of het kwam omdat ze me expres op mijn rug liet slapen om mijn hoofd plat te maken. Het lijkt alsof de achterkant van mijn hoofd is afgehakt", schreef een Weibo-gebruiker met de gebruikersnaam LiLvTingShiGeXiaoTianCai.

"De vorm van je hoofd bepaalt je aantrekkelijkheid. Geef je kinderen een goede start en corrigeer hun hoofdbotten nu het nog kan", schreef Weibo-gebruiker DADD DaMin.

LEES OOK: Dit is ‘Lipstick King’, een 28-jarige influencer uit China die miljoenen per maand verdient en waar merken doodsbang voor zijn