• Oude gadgets die je niet meer gebruikt, kunnen nog wat geld of inruiltegoed opleveren.
  • Gooi oude ongebruikte apparaten nooit weg in de prullenbak, want dat is slecht voor het milieu.
  • Als oude elektronica niets meer waard is, doneer het dan, of gooi het op de juiste manier weg.
  • Lees ook: Deze 3 stappen moet je doorlopen voordat je je oude iPhone verkoopt

Oude elektronica die is vervangen door nieuwe modellen of die gewoon niet meer wordt gebruikt, kan best wat geld waard zijn. Maar hoe langer je wacht om er iets mee te doen, hoe minder waardevol het wordt.

Verouderde gadgets kunnen zo’n beetje alles zijn dat op stroom werkt en chips heeft. De lijst omvat onder meer telefoons, tablets, computers, monitoren, tv’s, printers, audio-apparaten, smart home-apparaten, camera’s en spelconsoles.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen overbodige apparaten simpelweg thuis laten verstoffen. Het gaat hier vaak om honderden euro’s aan waarde die ook nog eens ruimte inneemt. Je bent daarmee een dief van je eigen portemonnee en ook nog eens slecht bezig voor het milieu.

Je zou je gebruikte gadgets kunnen doorverkopen. Zo verdien je wat geld, help je iemand anders en zorg je voor minder afval.

En dat is slechts één voorbeeld van wat je met je oude elektronica kan doen. In totaal vonden we vijf manieren waarop je van je oudere apparaten af kunt komen. Maar we beginnen met de manier waarop je het vooral niet moet doen.

Gooi oude elektronica niet in de prullenbak

Het weggooien van oude elektronica in de prullenbak is een zekere manier om het milieu te vervuilen.

Elektronica zitten vol met giftige materialen die schadelijk zijn voor het milieu en die niet thuishoren op een stortplaats. Daar kunnen apparaten gaan lekken en zodoende de omringende natuur vervuilen.

Verkoop oude elektronica

Wat moet je dan wel doen met je oude elektronica? Doorverkopen is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Er is vast wel iemand die jouw afdankertje goed kan gebruiken, dus is het logisch om een advertentie op sites als Marktplaats en Facebook Marketplace te plaatsen. Grote kans dat je binnen een paar dagen van je apparaat af bent en daarmee ook nog wat hebt verdiend.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld je telefoon ook aan bedrijven verkopen. Denk hierbij aan aanbieders van refurbished telefoons. Deze zitten vaak verlegen om apparaten en kopen de jouwe graag in. Dat is makkelijk voor jou, want je hoeft niet te onderhandelen over de prijs en er komen ook geen onbekenden over de vloer die het apparaat komen ophalen. Maar daar tegenover staat wel dat je waarschijnlijk minder geld overhoudt aan de deal.

Apple Trade In. Afbeelding: Apple
Apple Trade In. Afbeelding: Apple

Ruil oude elektronica in

Ben je in de markt voor een upgrade van je huidige telefoon, tablet of laptop? Dan kan je vaak bij aankoop je oude apparaat inruilen voor korting op je nieuwe. Verkopers van Apple-producten bieden deze dienst vaak aan, want deze producten zijn relatief waardevast. Maar toch moet je niet op de hoofdprijs rekenen bij het inruilen. Je krijgt waarschijnlijk een fractie van wat de elektronica eigenlijk waard is. Je betaalt dus ook hier voor zekerheid en gemak.

Tover oude elektronica om tot kunst

Als je om nostalgische redenen oude technologie hebt bewaard, kun je ze een laatste eer bewijzen door er kunst van te maken. Een bedrijf genaamd Xreart verkoopt kits om je oude tech uit elkaar te halen en de individuele componenten in te lijsten tot mooie, nerdy kunstwerken.

Xreart kunstwerk met een iPhone 5S. Foto: Xreart
Xreart kunstwerk met een iPhone 5S. Foto: Xreart

Dit kan ook een geweldig cadeau-idee zijn. De doe-het-zelf-kits van Xreart kosten 60 dollar (54 euro) en zijn beschikbaar voor de allereerste iPhone tot de iPhone X, de Nintendo Gameboys en Apple Watches.

Je kunt de templates van Xreart ook gratis downloaden en echt álles zelf doen.

Doneer oude elektronica

Zolang je oude tech nog functioneel is, kan je er anderen blij mee maken. Sommige oudere apparaten die geen geld of inruilwaarde hebben, maar bijvoorbeeld nog wel gewoon kunnen internetten, zijn perfect als donatie.

Goede doelen, zoals KNGF Geleidehonden, nemen deze spullen maar wat graag van je over. Zij kunnen ze doorverkopen en er zo iets aan verdienen. Andere goede doelen refurbishen de apparaten en geven ze een nieuw leven. Zo kan je oude apparaat bijvoorbeeld in een arm land eindigen bij iemand die er wel wat aan heeft.

En vergeet ook je eigen familie en vrienden niet. Vraag hen of ze een oudere telefoon, tablet, tv, computer of iets anders met chips erin willen hebben.

iPhone met recycle-logo. Foto: ready made/Pexels
iPhone met recycle-logo. Foto: ready made/Pexels

Recycle oude elektronica

Als je oude apparaat duidelijk kapot is en het niets waard is, kun je het het beste op de juiste manier weggooien. Je kunt online plaatsen vinden die je e-waste gratis in ontvangst nemen. Sommige organisaties bieden zelfs ophaaldiensten aan.

Waarschijnlijk staat er een container voor klein elektronisch afval bij jouw lokale winkelcentrum, of wellicht bij een van de bouwmarkten in de buurt. Als het om grotere apparaten gaat (zoals wasmachines), kunnen de bezorgers van de nieuwe vervanger het oude aparaat meenemen om het verantwoordelijk weg te gooien.

Is dat alles niet mogelijk, dan is er bij de gemeentelijke stortplaats altijd een recyclepunt waar ze de afgedankte elektronica in ontvangst nemen.

Doe dit voordat je afscheid neemt van je oude elektronica

Voer indien mogelijk een fabrieksreset uit voordat je jouw oude apparatuur verkoopt, schenkt of wegdoet. Dit doe je niet alleen om de opgeslagen bestanden van het apparaat te wissen, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen privacygevoelige of privé-informatie in handen van vreemden komt. Dit geldt vooral voor apparaten zoals telefoons, tablets en computers.

Als je apparaat kapot is en je geen fabrieksreset kunt uitvoeren, kun je overwegen het apparaat naar een lokale reperateur te brengen die je misschien kan helpen je gegevens te wissen, alvorens je het op de juiste manier weggooit.

LEES OOK: Apple verkoopt vanaf 2022 officiële onderdelen aan consumenten, zodat ze hun iPhone zelf kunnen repareren