Op verbluffende dronebeelden die eerder dit jaar voor de kust van Zuid-Afrika zijn gemaakt, is te zien hoe drie orka’s bezig zijn met het doden van een mensenhaai.

De beelden, die werden gemaakt voor Shark Week op Discovery Channel en die donderdag worden uitgezonden, werden woensdag gepubliceerd door website The Daily Beast

Twee orka’s zwemmen in de video aan de oppervlakte in het heldere groenblauwe water van de Zuid-Afrikaanse Mosselbaai, die bekend staat om zijn mensenhaaien. Plotseling komt een derde orka uit de diepte omhoog, met in zijn bek een grote witte haai van 2 meter lang. De orka die het bloedende beest draagt, duikt vervolgens terug onder het wateroppervlak.

Alison Towner, een wetenschapper uit Zuid-Afrika die de grote witte haai bestudeert, vertelde The Daily Beast dat dit “de eerste drone-opname ter wereld is van orka’s die een witte haai vangen”. Ze zei ook dat dit het eerste “directe bewijs” is van het fenomeen dat in Zuid-Afrika is gedocumenteerd.

"Het is waarschijnlijk een van de mooiste stukjes natuurgeschiedenis ooit gefilmd", zegt ze.

Witte haaien worden beschouwd als toppredatoren, roofdieren die zelf aan de top van de voedselketen staan en dus zelf niet bejaagd worden door andere dieren. Onderzoekers hebben echter wel zeldzame gevallen van aanvallen door orka's op witte haaien aangetroffen.

Een studie die in juni werd gepubliceerd in de African Journal of Marine Science, en waarvan Towner auteur was, suggereerde dat de mensenhaaien een veelvoorkomende verzamelplaats in Zuid-Afrika ontvluchtten vanwege de aanwezigheid van orka's.

De onderzoekers merkten op dat karkassen van dode mensenhaaien aanspoelden met uitgescheurde levers, en bij sommige zelfs zonder hart. De wonden op deze verschillende haaien deden volgens de studie vermoeden dat ze door een en hetzelfde orka-paar waren veroorzaakt.

Haaien worden uit eigen gebied verdreven

Op de pas vrijgegeven dronebeelden houdt de orka de haai vast in de buurt van de plek waar de lever zich bevindt.

De auteurs denken dat de aanvallen de mensenhaai uit het gebied hebben doen wegtrekken. "Het lijkt erop dat we getuige zijn van een grootschalige ontwijkingsstrategie, die een afspiegeling is van wat we zien bij wilde honden in de Serengeti in Tanzania, als reactie op de toegenomen aanwezigheid van leeuwen", zei Towner destijds.

Volgens de onderzoekers kan de afname van het aantal mensenhaaien in het gebied hebben bijgedragen aan de toename van een ander roofdier, de koperhaai. Ze merkten daarbij wel op dat ook die soort wordt bejaagd door de orka's.

"Roofdier-prooi-interacties tussen mensenhaaien, andere kusthaaien en orka's nemen toe in Zuid-Afrika en zullen naar verwachting een uitgesproken impact hebben op het ecosysteem", aldus de studie.

LEES OOK: Hightech robotdolfijn van ruim €20 miljoen per stuk kan dolfinaria van imagoprobleem afhelpen