Een rechter in Washington heeft de Amerikaanse handelsbeperkingen tegen de Chinese smartphonemaker Xiaomi tijdelijk opgeheven.

De op twee na grootste maker van smartphones ter wereld was door de voormalige president Donald Trump op een zwarte lijst gezet.

Volgens de rechter is onvoldoende bewezen dat Xiaomi op de zwarte lijst hoort en een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de VS.

Smartphonemaker Xiaomi behoorde maandag tot de sterkste stijgers op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat een rechter in Washington de Amerikaanse handelsbeperkingen tegen het Chinese concern tijdelijk heeft opgeheven.

De op twee na grootste maker van smartphones ter wereld was door de voormalige president Donald Trump op een zwarte lijst gezet vanwege banden met het Chinese leger. Door de ingreep werd het Amerikanen verboden aandelen in het bedrijf te bezitten.

Volgens de rechter is echter onvoldoende bewezen dat Xiaomi op de zwarte lijst hoort en dat het bedrijf een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Lees ook: Dit is Xiaomi, de Chinese smartphonemaker die in het gat springt van Huawei: ‘Wij willen nummer 1 worden in Nederland’

Lees ook op Business Insider

Rustige stemming op Aziatische beurzen

De stemming op de Aziatische aandelenbeurzen was terughoudend, waarbij de technologiesector onder druk stond. Beleggers keken vooral uit naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent lager. Het aandeel Xiaomi dikte 8 procent aan. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent in de plus op 29.766,97 punten.

De Chinese hoofdindex in Shanghai was een negatieve uitschieter met een verlies van 1,3 procent. Beleggers waren vooral in afwachting van het eerste hoge overleg tussen Washington en Beijing later deze week.

De verhoudingen tussen de twee economische grootmachten zijn sterk verslechterd door slepende handelsconflicten, de uitholling van de democratie in Hongkong en de onderdrukking van minderheden in China.

LEES OOK: De botsing tussen de VS en China bepaalt het pad van de wereldeconomie: met lagere groei en hogere prijzen