OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, volgens technieuwsite The Information.

In een vergadering met alle medewerkers woensdag, zei Altman dat het overgrote deel van die inkomsten, ongeveer 3,2 miljard dollar, afkomstig is van OpenAI’s producten en diensten.

Altman zei dat OpenAI ook ongeveer 200 miljoen dollar aan inkomsten wil binnenhalen door toegang te bieden tot zijn AI-modellen via Azure, de clouddivisie van Microsoft.

OpenAI wordt gezien als een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, dankzij het grote succes van ChatGPT. De afgelopen maanden heeft OpenAI gewerkt aan het vergroten van de inkomsten uit zijn AI-producten door diensten te verkopen aan zakelijke klanten.

Apple kondigde eerder deze week aan te gaan samenwerken met OpenAI. Apple-gebruikers krijgen binnenkort toegang tot ChatGPT via de digitale assistent Siri.

Wordt OpenAI een op winst gerichte onderneming?

Eerder meldde The Information dat Altman overweegt om van OpenAI een reguliere, op winst gerichte onderneming te maken.

OpenAI startte jaren geleden als een non-profit met als doel veilige kunstmatige intelligentie creëren. In 2019 veranderde de bedrijfsstructuur naar een zogenoemde ‘capped-profit’, wat inhoudt dat de op winst gerichte tak van OpenAI gereguleerd wordt door een non-profitorganisatie.

Volgens OpenAI was die wijziging noodzakelijk om meer groeigeld op te halen bij investeerders. Dat lukte, want in de afgelopen jaren stak met name Microsoft miljarden euro’s in het bedrijf. Na de lancering van het razend populaire ChatGPT is de waarde van OpenAI fors toegenomen; in februari werd het bedrijf gewaardeerd op 80 miljard dollar.

LEES OOK: Het rommelt bij OpenAI, de maker van ChatGPT: kritiek op veilig gebruik van artificial intelligence komt van binnen en buiten