CEO Sam Altman van AI-startup OpenAI denkt erover na om van de maker van ChatGPT een reguliere, op winst gerichte onderneming te maken. Dat schrijft techsite The Information op basis van een anonieme bron die gesproken zou hebben met Altman.

OpenAI startte jaren geleden als een non-profit met als doel veilige kunstmatige intelligentie creëren. In 2019 veranderde de bedrijfsstructuur naar een zogenoemde ‘capped-profit’, wat inhoudt dat de op winst gerichte tak van OpenAI gereguleerd wordt door een non-profitorganisatie.

Volgens OpenAI was die wijziging noodzakelijk om meer groeigeld op te halen bij investeerders. Dat lukte, want in de afgelopen jaren stak met name Microsoft miljarden euro’s in het bedrijf. Na de lancering van het razend populaire ChatGPT is de waarde van OpenAI fors toegenomen; in februari werd het bedrijf gewaardeerd op 80 miljard dollar.

Vertegenwoordigers van OpenAI reageerden niet op een verzoek om commentaar van The Information en ook niet om een verzoek om reactie van Business Insider.

Spanning binnen OpenAI over strategische koers

Afgelopen november zorgden onderlinge spanningen binnen de bestuurstop ervoor dat Altman aan de kant werd geschoven. Die actie bleek echter van korte duur. Na een paar roerige dagen, waarin Altman een nieuwe baan bij Microsoft accepteerde, keerde hij terug bij OpenAI als CEO en werd het bestuur grotendeels vernieuwd.

Onderzoekster Helen Toner is één van de bestuursleden die opstapte, na Altmans terugkeer. In een recente podcastaflevering van The TED AI Show beschuldigt ze Altman ervan informatie te hebben achtergehouden voor andere bestuursleden.

Volgens Toner is Altman niet eerlijk geweest tegenover het toenmalige bestuur. Dat wist volgens haar bijvoorbeeld niets over het uitbrengen van ChatGPT in november 2022.

De podcast van TED waarin Toner zich negatief uitlaat over Altman, heeft ook tot een reactie geleid van OpenAI. Het bedrijf zegt "teleurgesteld te zijn dat mevrouw Toner deze problemen opnieuw aanhaalt. Onze focus blijf uitgaan naar het boeken van vooruitgang en het realiseren van OpenAI's missie om te zorgen dat 'artificial general intelligence' voordelen gaat bieden aan de hele mensheid."

Altman haalde twee dagen geleden het nieuws door bekend te maken dat het grootste deel van zijn vermogen wil weggeven via filantropie. De CEO van OpenAI is sinds kort miljardair, voornamelijk dankzij investeringen in bedrijven als Reddit en Stripe.

LEES OOK: Apple sluit naar verluidt deal met OpenAI: technologie achter ChatGPT moet spraakassistent Siri gaan verbeteren