Sam Altman staat weer aan het roer van startup OpenAI, de maker van AI-bot ChatGPT, na een periode van bestuurlijke chaos bij het bedrijf. Het zorgde ervoor dat Altman wereldwijd in de schijnwerpers kwam te staan.

Altman behoort tot een groep van topondernemers in Silicon Valley die actief bezig is methoden om langer te leven. Naar verluidt heeft hij zich ook voorbereid op doemscenario’s voor de wereld, waaronder de verspreiding van dodelijke virussen, nucleaire oorlogsvoering en AI-systemen die zelfstandig wapens inzetten.

In het dagelijks leven is Altman voortdurend bezig om zo efficiënt mogelijk te opereren, of het nu gaat om slaap, zijn werkschema of dieet. Business Insider verzamelde een aantal uitspraken van Altman over zijn dagroutine. Hij regeerde niet op een verzoek om commentaar.

’s Ochtends:

Altman drinkt een flinke kop espresso nadat hij is opgestaan, maar verder neemt hij zelden ontbijt, schreef hij in 2018 in een blog over productiviteit. Hij zegt dat hij de meeste dagen ongeveer 15 uur niet eet.

Terwijl hij zijn e-mails bijwerkt, zet hij ongeveer 10 tot 15 minuten een LED-lamp aan. Daar haalt hij naar eigen zeggen "enorme winst" uit.

Altman zegt ook dat hij vroeg vergaderen vermijdt, omdat hij in de ochtenduren het productiefst is.

Werkdagen:

Altman maakt zijn afspraken het liefst 's middags, maar heeft een onconventionele houding als het gaat om het vrijmaken van ruimte.

"Ik vind dat de meeste vergaderingen het beste gepland kunnen worden voor 15 tot 20 minuten, of voor 2 uur", schreef hij. "De standaard van 1 uur is meestal verkeerd en leidt tot veel tijdverspilling."

Over het algemeen vermijdt hij vergaderingen echter zoveel mogelijk, omdat hij werken op kantoor waardevoller vindt. "90 procent van de willekeurige vergaderingen die ik bijwoon zijn tijdverspilling", schreef Altman in zijn blog over productiviteit, "maar de andere 10 procent maken dat goed."

Altman zorgt dat er ruimte in zijn agenda is "toevallige ontmoetingen en nieuwe mensen en ideeën" en ook om na te denken over waar hij aan wil werken.

Altman gebruikt veel lijstjes, maar maakt ze liever op papier dan digitaal. Op die manier houdt hij bij "wat ik elk jaar, elke maand en elke dag wil bereiken", aldus zijn blog. "Lijstjes zijn heel gefocust en ze helpen me met multitasken, omdat ik zo niet veel hoef te onthouden. Als ik niet in de stemming ben voor een bepaalde taak, kan ik altijd iets anders vinden waar ik wel zin in heb."

Hij drinkt ook nog een kop espresso na de lunch.

's Nachts:

Slaap is één van de belangrijkste dingen die Altman nodig heeft om productief te zijn. Hij eet niet te veel voor hij naar bed gaat, en alcohol overslaan helpt ook.

Altman is al vegetariër sinds hij een kind was, en drinkt regelmatig proteïneshakes om zijn dieet aan te vullen - hoewel hij zegt dat hij er een hekel aan heeft. Hij probeert zeer pittige gerechten en alles wat zijn spijsvertering kan verstoren te vermijden, en probeert ook te voorkomen dat hij te veel suiker eet. Toch vindt hij het lastig om zoete dingen te vermijden.

Hij zegt ook dat driemaandelijkse bloedtests hem hebben geholpen om zijn dieet aan te vullen met een reeks vitamines.

Als hij naar bed gaat, gebruikt Altman een slaaptracker en geeft hij de voorkeur aan een "koude, donkere, stille kamer" met een goed matras. Als het niet koud genoeg is, gebruikt hij een koelkussen en neemt hij een lage dosis slaappillen of cannabis om beter te slapen.

Lichaamsbeweging:

Altman geeft de voorkeur aan drie keer per week een uur gewichtheffen en af en toe intervaltraining met hoge intensiteit. "Naast meer productiviteit is dit ook het trainingsprogramma waar ik me over het algemeen het meest prettig bij voel."

LEES OOK: Sam Altman gruwt van de naam ChatGPT, maar het is waarschijnlijk te laat om dat nog te veranderen