Olielandenclub OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland zetten een productieverhoging door in januari, ondanks de onzekerheid over de impact van de omikronvariant op de wereldwijde olievraag.

Dat meldde de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd. De olieprijzen zakten na de berichten in het rood.

De OPEC+ gaat de productie volgende maand dagelijks met 400.000 vaten verhogen, net als in de afgelopen maanden. Er werd door analisten gespeculeerd dat de OPEC+ zou kunnen afzien van de geplande productieverhoging vanwege omikron, omdat door nieuwe reisbeperkingen en een zwakkere economische groei de vraag naar olie geraakt kan worden.

De groep van olielanden zei in een verklaring dat er wel snelle aanpassingen gedaan kunnen worden aan de productie, afhankelijk van de ontwikkelingen rond omikron. De OPEC+ zegt de oliemarkt nauwlettend te blijven volgen.

Vorig jaar sneed de OPEC+ juist nog heel hard in de productie vanwege de coronacrisis en de scherp gedaalde olieprijzen. De productie werd met wel 10 miljoen vaten per dag verlaagd, wat neerkwam op bijna 10 procent van het totale wereldwijde aanbod. Sindsdien is de productie weer geleidelijk opgevoerd, al ligt die nog ruim onder het niveau van voor de virusuitbraak.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte donderdagmiddag 1 procent naar 64,83 dollar en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 68,18 dollar per vat. Eerder op de dag stonden de olieprijzen juist nog in de plus. In oktober tikten de prijzen nog de hoogste niveaus in zeven jaar aan, maar sindsdien zijn ze behoorlijk gedaald.

Om de hoge brandstofprijzen aan de pomp tegen te gaan maakte de Amerikaanse regering vorige week nog bekend olie uit de strategische voorraden vrij te geven, samen met andere landen. President Joe Biden heeft kritiek geuit op de OPEC+ omdat die te weinig zou doen om de hoge olieprijzen tegen te gaan. De dure brandstof ondermijnt de populariteit van Biden.

LEES OOK: Zuid-Afrika is geen broedplaats van coronavarianten: het land is vooral goed in het spotten van mutaties