Air France-KLM stelt een geplande aandelenuitgifte mogelijk uit doordat de omikroncoronavariant voor te veel onzekerheid in de luchtvaartsector zorgt.

Voor het einde van het jaar wilde de luchtvaartcombinatie zo’n 1 miljard euro ophalen. Ingewijden stelden tegenover persbureau Reuters nu dat de maatschappij hier wegens de nieuwe reisbeperkingen voorlopig nog even vanaf ziet.

Het concern zucht door de coronacrisis onder een hoge schuldenlast en heeft een negatief eigen vermogen. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers meldde Air France-KLM toe te werken naar een herkapitalisatie. Daarbij dacht het Nederlands-Franse bedrijf onder meer aan de uitgifte van nieuwe aandelen bij bestaande aandeelhouders of aanpassingen aan een lening aan KLM.

Lastig voor Air France-KLM om kapitaal op te halen

Volgens een van de bronnen is het door de omikronvariant moeilijk voor Air France-KLM om betrokken partijen te overtuigen van het eigen herstel.

Omdat er veel zorgen zijn over de nieuwe variant van het coronavirus, zoals de besmettelijkheid en effectiviteit ertegen van vaccins, hebben veel landen extra reisbeperkingen ingesteld. Onder meer Nederland stelde een inreisverbod in voor reizigers uit Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

De Franse regering kwam begin dit jaar al met 4 miljard aan financiële hulp voor Air France om de balans te versterken, waaronder een kapitaalinjectie van 1 miljard euro. Vorig jaar verschaften Nederland en Frankrijk al 10,4 miljard euro aan noodleningen en kredietgaranties om een bankroet van Air France-KLM te voorkomen.

Air France-KLM onthield zich tegenover Reuters van commentaar.

LEES OOK: Dit zijn de 20 beste vliegmaatschappijen ter wereld – KLM zit erbij, maar Aziaten domineren