De oorlog in Oekraïne lijkt het meest succesvolle techbedrijf van Rusland de das om te gaan doen. Yandex NV heeft zijn officiële hoofdzetel in Nederland en is eigenaar van de populairste zoekmachine van Rusland. Het bedrijf is van plan om het grootste deel van zijn activiteiten in het Rusland te verkopen, aldus persbureau Bloomberg.

Yandex, ook wel “de Google van Rusland” genoemd, domineert ook de Russische markt voor deelauto’s en is eigenaar van een populair Russisch e-commerce platform.

Bronnen rond het bedrijf hebben tegen persbureau Reuters aangegeven dat Yandex overweegt om al zijn Russische bezittingen in één keer te verkopen. Het bedrijf zou de verkoop voor het einde van het jaar willen afronden.

Yandex is een van de meest veelbelovende Russische techbedrijven wereldwijd. De deelautodienst van het bedrijf is over de jaren succesvol in acht Afrikaanse landen gelanceerd en Yandex heeft zelfrijdende auto’s getest in zowel de VS als Israël.

Het techbedrijf is de afgelopen jaren echter steeds meer onder curatele van de Russische overheid komen te staan. De medeoprichter van Yandex, Arkady Volozh, trad af als CEO nadat de Europese Unie hem in juni 2022 op een sanctielijst had gezet wegens "materiële of financiële" steun aan de Russische regering.

Volozh zei destijds dat de beslissing om hem op de sanctielijst te zetten, misplaatst was. Hij sprak zich afgelopen augustus uit tegen de oorlog en noemde de invasie "barbaars". Ook gaf hij aan geschokt te zijn door de oorlog en mee te leven met de Oekraïners, "wiens huizen elke dag worden gebombardeerd".

Yandex probeerde zich al vóór de uitspraken van Volozh te distantiëren van de politieke situatie in Rusland. Het bedrijf verkocht zijn nieuws- en blogdiensten eind 2022 aan VK, een socialmediaplatform dat wordt gecontroleerd door de Russische overheid.

De uitspraken van Volozh hebben potentiële, Russische investeerders mogelijk afgeschrikt voor een samenwerking met of overname van het Nederlandse moederbedrijf van Yandex. Een groep Russische magnaten die naar verluidt een bod wil uitbrengen op het bedrijf, heeft al aangegeven een volledige breuk met de Nederlandse entiteit te willen.

Vertegenwoordigers van Yandex gingen niet in op een verzoek van Business Insider om commentaar.

LEES OOK: De Russische beurs kent een topjaar, in schril contrast tot de economie van Rusland – maar er is wel iets vreemds aan de hand