Russische olie vindt naar verluidt zijn weg naar de bevoorrading van het Amerikaanse leger, ondanks sancties op de import van energieproducten uit het land vanwege de invasie in Oekraïne. Dat stelt de krant The Washington Post in een analyse.

De Motor Oil Hellas raffinaderij, een Griekse raffinaderij die brandstofproducten levert aan het Amerikaanse leger, gebruikte tot anderhalf jaar geleden standaard Russische ruwe olie als basisgrondstof. Na de invasie van Oekraïne beweerde de raffinaderij te zijn overgestapt op alternatieven voor ruwe olie uit Rusland.

Maar volgens The Washington Post is de Griekse raffinaderij gewoon Russische olie blijven gebruiken, alleen is deze olie tussentijds van eigenaar verwisseld. Dat blijkt uit een analyse van transportdata van de non-profit organisatie Project on Government Oversight (POGO) waar de krant mee heeft samengewerkt.

Rusland heeft volgens de analyse van POGO ruwe olie namelijk eerst naar Dortyol verscheept, een opslagterminal in Turkije, voordat deze olie uiteindelijk naar de raffinaderij in Griekenland werd gestuurd.

Het is niet bekend hoeveel motorbrandstof op basis van Russische olie het Amerikaanse leger uiteindelijk heeft ingekocht sinds de start van de oorlog in Oekraïne.

Duidelijk is wel dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie voor bijna 1 miljard dollar aan contracten heeft toegekend aan Motor Oil Hellas sinds begin 2022. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

Foto: Project of Government Oversight

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is minstens 56 procent van de zendingen van ruwe olie naar Motor Oil Hellas afkomstig van Dortyol.

Tegelijk is naar schatting 69 procent van de zendingen van ruwe olie naar Dortoyl van Russische oorsprong, zo blijkt uit het verslag van The Washington Post op basis van gegevens van Project on Government Oversight.

"Hoewel sommige leveringen van ruwe olie aan Motor Oil Hellas misschien in overeenstemming zijn met sancties en embargo's, is sprake van een bijzondere dynamiek: aan de ene kant stuurt de Amerikaanse regering voor miljarden dollars wapens naar Oekraïne, zodat het land zich kan verdedigen tegen Rusland. Aan de andere kant koopt het Amerikaanse leger waarschijnlijk producten die Russische olie bevatten, een cruciale inkomstenbron voor de Russische oorlogsmachine", aldus het Project on Government Oversight.

De onderzoekers zeggen dat Rusland de pogingen van het westen om de inkomsten van de Russische staat te beperken waarschijnlijk heeft gedwarsboomd door zijn energiehandel om te leiden.

Een geheime vloot van "schaduwtankers" wordt sinds vorig jaar naar verluidt ingezet om de herkomst van Russische olie te verhullen. Ondertussen, zo zeggen sommige onderzoekers, wordt Russische olie internationaal waarschijnlijk voor hogere bedragen verkocht dan de prijslimiet van 60 dollar per vat die het westen hanteert.

LEES OOK: De Russische beurs kent een topjaar, in schril contrast tot de economie van Rusland – maar er is wel iets vreemds aan de hand