Een Amerikaanse voormalig commando en zijn zoon zijn opgepakt omdat ze verdacht worden van hulp bij de ontsnapping van Carlos Ghosn uit Japan.

Ghosn, de voormalig topman van Nissan-Renault, ontvluchtte vorig jaar zijn huisarrest in Japan en week uit naar Libanon.

De automagnaat zat in Japan vast vanwege vermeende fraude.

Bij zijn bizarre ontsnapping maakte hij gebruik van een koffer voor geluidsapparatuur om zich te verbergen.

Japan had al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oud-commando voor hulp ana Ghosn.

Een Amerikaanse commando van de Special Forces en zijn zoon zijn opgepakt omdat zij automagnaat Carlos Goshn vorig jaar zouden hebben helpen ontsnappen uit Japan.

Goshn, oud-topman van Nissan en Renault, gebruikte ondermeer een hutkoffer voor geluidsapparatuur bij zijn ontsnapping. Hij werd in 2018 in Japan gearresteerd op verdenking van fraude. Hij zat in dat land lang in de cel en later in huisarrest.

Volgens Ghosn is er sprake van een complot tegen hem van de Japanse overheid en Nissan. Hij vluchtte per hogesnelheidstrein uit Tokio en liet zich met een privéjet naar Istanbul vliegen. Daar werd hij in een kist die normaal gesproken voor geluidsapparatuur wordt gebruikt naar een ander privévliegtuig gebracht dat hem naar Libanon vloog. Ghosn heeft de Libanese, Franse en Braziliaanse nationaliteit.

Japan had eerder dit jaar al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oud-commando en zijn zoon. Nu zullen ze binnenkort voor een Amerikaanse rechter moeten verschijnen. Wat er daarna gebeurt is nog niet duidelijk.

Aan de zaak rond Ghosn en de ontsnapping wordt in meerdere landen gewerkt. Zo bereiden openbare aanklagers in Turkije een aanklacht voor tegen zeven mensen, waaronder vier piloten, die bij de vlucht van Ghosn betrokken zouden zijn geweest.

LEES OOK: Dit moet je weten over de bizarre vlucht van 'Le Cost Cutter' Carlos Ghosn