Carlos Ghosn, de voormalig topman van Nissan-Renault, is zijn huisarrest in Japan ontvlucht en zit nu in Libanon. Zijn advocaat liet weten ook nog niet meer te weten “dan is verschenen in de media”. Ghosn heeft naast de Franse ook de Libanese nationaliteit.

Goshn verklaart dat hij niet is gevlucht voor het rechtssysteem, maar dat hij “aan onrecht is ontsnapt”. De gevallen automagnaat klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan.

De Japanse autoriteiten hadden het verbod om naar het buitenland te reizen voor Ghosn niet ingetrokken. Zijn advocaat zei verrast te zijn door de vlucht en geen idee te hebben hoe hij met hem in contact kan komen. De paspoorten van de topman zijn in handen van zijn juridisch team, aldus de advocaat.

Hoe Ghosn precies Japan heeft weten te ontvluchten is niet bekend. Naar verluidt heeft hij gebruik gemaakt van een privévliegtuig.

“Het Japanse rechtssysteem heeft mij basismensenrechten ontzegd. Het was een schaamteloze minachting voor de wettelijke verplichtingen die ze hebben”, aldus Ghosn. “Ik ben nu in Libanon en zal niet langer worden vastgehouden in het corrupte Japanse rechtssysteem. Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media en kijk hiernaar uit.”

Ghosn werd in Brazilië geboren uit Libanese ouders. Hij zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude en zou volgens de Japanse justitie jarenlang hebben gesjoemeld met zijn inkomstenaangifte door een te laag salaris te melden. Ook zou hij andere overtredingen hebben begaan, bijvoorbeeld door persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezittingen.

De voormalig-topman zat een tijd in een cel in Tokio, maar al maanden mocht hij een rechtszaak in huisarrest afwachten. Als onderdeel van dat huisarrest mocht hij geen contact hebben met zijn vrouw. In november kon hij haar zien in het bijzijn van een advocaat. De voormalig topman van Renault en Nissan werd streng bewaakt en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan.

LEES OOK: Nissan ontslaat frauderende voorzitter Carlos Ghosn, een van de meeste legendarische figuren uit de auto-industrie