De val van de voormalige automagnaat Carlos Ghosn is uitgelopen op een internationale soap, nu de ex-topman van het Japanse autoconcern Nissan (en de voormalige baas van Renault) is gevlucht naar Libanon.

Libanon zal zelf een justitieel onderzoek instellen naar Ghosn, mocht Japan om de uitlevering van de gevallen automagnaat vragen. Dat zei de Libanese minister van Justitie Albert Sarhan tegen persbureau Bloomberg. Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan.

Libanon kan een onderzoek instellen op het moment dat de Japanners een officieel verzoek tot de uitlevering van Ghosn indienen, aldus Sarhan. Verwacht wordt dat Japan binnenkort via de officiële diplomatieke kanalen om de uitlevering van Ghosn vraagt.

Volgens Sarhan zal Libanon als eerste stap een verzoek tot uitlevering formeel afwijzen. Vervolgens wordt Ghosn aan de Libanese justitie overgeleverd. Die zullen de zaak onderzoeken en eventueel verdere acties ondernemen, zei de minister. “Wij onderzoeken de aantijgingen uit respect voor andere landen”, voegde Sarhan daar nog aan toe.

Ontsnapping Carlos Ghosn uit Japan

Ghosn, die de Libanese, Franse en Braziliaanse nationaliteit heeft, zat eerder vast in Japan vanwege vermeende fraude bij autoconcern Nissan.

Hij wachtte zijn proces af onder huisarrest, maar wist te ontsnappen. Over de omstandigheden van zijn ontsnapping doen wilde verhalen de ronde. Zo stelde een Libanees TV-station dat Ghosn is ontsnapt uit zijn Japanse verblijf met behulp van een paramilitaire groep die zich voordeed als een muziekensemble. De 65-jarige Ghosn zou zijn weg gesmokkeld in een grote kist voor muziekinstrumenten.

Dit verhaal wordt echter ontkend door de vrouw van Ghosn, aldus persbureau Reuters. Ghosn zou volgens bronnen die Reuters sprak door een privaat veiligheidsbedrijf zijn overgevlogen van Japan naar Istanbul en van daaruit zijn doorgereisd naar Libanon.

De Turkse politie heeft naar verluidt donderdag zeven mensen, waaronder vier piloten, aangehouden in verband met de ontsnapping van Ghosn.

Libanon heeft van de internationale opsporingsdienst Interpol een verzoek gekregen om Ghosn op te pakken, aldus bronnen bij een rechterlijke instantie in Libanon tegenover Reuters.

Carlos Ghosn: man met veel paspoorten

De voormalige Nissan-baas maakte dinsdag, op oudejaarsavond, bekend dat hij naar Beiroet was gevlucht om te ontsnappen aan wat hij een "opgetuigd" rechtssysteem noemde.

Zijn advocaten in Japan benadrukken dat hij een aantal paspoorten heeft ingeleverd als onderdeel van zijn huisarrest, maar naar verluidt is Ghosn met een tweede Frans paspoort dat hij had achtergehouden de grens overgekomen. Dat extra paspoort mocht hij volgens nieuwszender NHK overigens in bezit houden, maar wel in een gesloten koffer, waarvan de sleutel moest worden bewaard door de advocaten.

Gevallen automagnaat

Ghosn, die aan het roer stond van Nissan, Renault én de alliantie van die automakers met Mitsubishi, wordt slecht bestuur en financieel wangedrag verweten.

De autotycoon werd in 2018 opgepakt op verdenking van diverse misdrijven. Justitie in Japan denkt onder meer dat hij een te laag inkomen heeft opgegeven tussen 2011 en 2015.

Ghosn stond lang bekend als één van de meest markante bazen van de auto-industrie. Tussen mei 2005 en januari 2019 was hij topman van Renault en hij was ook de sleutelfiguur in de samenwerking met de Japanse autofabrikant Nissan. Hij stond bekend als een harde manager met bijnamen als "Le Cost Cutter."

LEES OOK: Dit zijn de 15 best verkochte automerken in december – Tesla staat met afstand op 1

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl