Dus je hebt eindelijk genoeg van je baas en besloten om een nieuwe werkgever te zoeken. Je wilt een positieve indruk achterlaten en blijft hard werken om de boel goed over te dragen.

Dan nodigt iemand van het HR-team je uit om te praten over waarom je vertrekt. Wat zeg je dan tijdens zo’n gesprek?

Als je op goede voet wilt blijven, “zeg dan alleen aardige dingen”, aldus Robbie Abed. Hij is auteur van het boek Fire Me I Beg You: Quit Your Miserable Job (without risking it all) dat in 2017 verscheen. Liegen is daarbij geoorloofd, vindt Abed.

“Sommige mensen willen de held spelen bij hun vertrek en geven allerlei verbeteradviezen. Als je echt de boel had willen veranderen, dan had je dat wel gedaan voor je ontslag”, zei Abed onlangs in een interview met Insider.

"Het kan zijn dat ze vragen of je ook constructieve feedback hebt. Zeg dan: 'Nee, niet echt. Ik heb hier met veel plezier gewerkt en hoop dat ik in de toekomst nog een keer met sommige collega's kan samenwerken", aldus Abed.

Het gesprek met het HR-team is waarschijnlijk niet vertrouwelijk. De kans is groot dat jouw baas het uiteindelijk te horen krijgt, dus aan negativiteit heeft niemand iets. Het kan zelfs averechts werken en jouw reputatie schaden.

"Vanuit economisch perspectief is het onverstandig om te vertrekken op slechte voet", zegt Abed. "Carrièretechnisch is dat het domste dat je kunt doen."

Noem voorbeelden van positieve ervaringen

Ook Jill Cotton, loopbaanadviescoach bij carrièreplatform Glassdoor, denkt dat je het beste positief kunt blijven. Een exitgesprek is niet de juiste plek om je emoties op tafel te gooien.

"Onthoud dat het exitgesprek niet om jou draait. Het is bedoeld zodat werkgevers inzicht krijgen in jouw beslissing om te vertrekken en daar lering uit kunnen trekken", aldus Cotton.

Ze raadt aan om een paar specifieke voorbeelden te bedenken van positieve ervaringen die je hebt gehad bij het bedrijf, zoals dat je veel hebt geleerd of dat je gegroeid bent in je rol.

"Het bedrijf vertellen wat ze goed hebben gedaan getuigt van goede manieren", zegt Cotton, die aanraadt om aantekeningen te maken zodat het gesprek niet afdwaalt.

Maar wat als je echt een hekel hebt aan je baas?

Zelfs als je vertrekt vanwege je leidinggevende, dan is het volgens Abed en Cotton nog niet verstandig om met de vinger te wijzen tijdens een exitgesprek.

"Praat dan in algemeenheden, zodat je professioneel maar wel eerlijk antwoordt", zegt Cotton.

Abed denkt dat de HR-afdeling al lang op de hoogte is van de slechte dingen die jij over je baas hebt te zeggen. "Dit is geen nieuwe informatie voor ze. Ze houden die persoon in die functie om andere redenen."

[activecampaign form=20]

Meer over carrière? Check dan ook eens deze artikelen: