• Een baas die zich overal mee bemoeid is enorm irritant en vervelend, maar er zijn manieren om met micromanagers om te gaan.
  • Volgens experts helpt het om het gedrag van je manager niet persoonlijk op te vatten.
  • Uiteindelijk is het verstandig om het gesprek aan te gaan met jouw baas over zijn of haar gedrag.

Het is ontzettend frustrerend: ben je net geconcentreerd aan het werk, komt je baas langs om te checken of het allemaal wel goed gaat. Of je baas geeft je de opdracht om iets te doen, en vertelt je daarbij precies hoe je dat moet aanpakken.

Als je baas je niet vertrouwt, is het ongelofelijk moeilijk om gemotiveerd te blijven op je werk.

Klinkt dit herkenbaar? En heb je daardoor geen zin meer om naar je werk te gaan, of overweeg je zelfs om op zoek te gaan naar een andere baan? Dan is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom je baas een micromanager is en hoe je daarmee kunt omgaan.

Volgens sociaal psycholoog Pieter van der Haak, die het bureau P&A Talentontwikkeling oprichtte, zijn micromanagers vaak jonge leidinggevenden. “Vaak zijn het mensen die ontzettend goed zijn in hun vak en worden ze daarom gevraagd om leiding te geven aan hun soortgenoten”, zegt hij tegen Business Insider. “Ze stijgen boven de kudde uit, maar hebben daar moeite mee. Wat kunnen ze loslaten en wat niet?”

Maar ook ondernemers hebben er vaak last van, zegt Jochen Hekker, die vanuit zijn bureau LiDRS leiderschapstrainingen, coaching en consultancy verzorgt. "Het kunnen ook mensen zijn die een bedrijf zelf vanaf de grond hebben opgebouwd en moeite hebben om los te laten." Hoe dan ook hebben micromanagers meestal niet genoeg vertrouwen in hun werknemers. "Daarom sturen ze op de details."

Check, check, dubbelcheck

Ze doen dat bijvoorbeeld door veel vragen te stellen. Van der Haak: "Door te vragen wanneer een klus af is, of door te checken of je die ene klant al hebt gesproken. Die manager kijkt uit angst of wantrouwen continu over je schouder mee."

Voor jou, als werknemer, kan dat gebrek aan vertrouwen ongelofelijk irritant zijn. Het kan zelfs een averechts effect hebben op je productiviteit. "Als iemand de hele tijd checkt of je iets wel goed doet en het soms zelfs van je overneemt, denk je misschien: het is niet meer mijn verantwoordelijkheid. Je laat dan meer werk over aan je manager, omdat die het toch altijd al checkt of van je overneemt", zegt Van der Haak.

Maar volgens Hekker kan het er ook voor zorgen dat je je gepasseerd voelt. "Soms komt het voor dat hoge managers op de werkvloer gaan checken of alles wel goed gebeurt, maar de mensen die daar tussenin zitten, voelen zich dan aan de kant geschoven", zegt hij. Het doet afbreuk aan hun eigen geloofwaardigheid.

Vat het niet persoonlijk op

Gelukkig kun je prima samenwerken met een micromanager, als je maar weet hoe. Het helpt volgens Van der Haak al om het gedrag van je manager niet persoonlijk op te vatten. Het is niet zo dat je niet goed bent in je werk, het gedrag heeft te maken met de onzekerheid van de ander. Sommige mensen worden onzeker van een micromanager, maar dat is dus niet nodig.

Toch is het volgens Hekker verstandig om met je baas het gesprek aan te gaan over zijn of haar gedrag. "Probeer erachter te komen waar zijn of haar zorg vandaan komt. Hoe komt het dat je manager zo aan het sturen is? En hoe kan je die zorgen wegnemen? Geef aan dat jij, als werknemer, maar één doel hebt: je leidinggevende ontzorgen en als team het beste resultaat bereiken. Maar dat je daar wel vertrouwen voor nodig hebt."

Je kunt het gesprek ook wat directer aanpakken, door simpelweg te zeggen wat je dwarszit. "Geef dan aan wat het micromanagen met jou doet. Wat zie je gebeuren en welk effect heeft het gedrag van je manager op jou? Als je dat gezegd hebt, houd dan gewoon een paar seconden je mond. Dan geef je je manager de ruimte om op de feedback te reageren. Daarna zou je eventueel nog kunnen zeggen: wellicht is het ook mogelijk om het zus en zo aan te pakken", zegt Hekker.

Zet je manager in de cc van al je mails

Helpt dat niet? Dan heb je volgens Van der Haak nog twee opties. De eerste: "Je kunt je manager terroriseren door hem of haar over al je werkzaamheden in te lichten. Wil je manager graag op de hoogte worden gehouden? Prima, cc hem of haar dan in ieder mailtje totdat hij of zij helemaal volloopt met informatie en zelf tot inkeer komt."

Je kunt die strategie ook in een wat minder extreme vorm gebruiken, door met je baas af te spreken dat je eens in de week een mailtje stuurt met updates over je werkzaamheden. Dan ben je hem of haar een stap voor en stel je je manager gerust. "Het vertrouwen groeit daardoor ook, waardoor je manager op termijn misschien wat minder zal micromanagen", zegt Van der Haak.

Heb je alles al geprobeerd en ben je echt ten einde raad? Dan kun je ook een andere baan zoeken. Van der Haak: "Ik sprak laatst iemand die veel last had van z'n micromanagende baas en die daarom aan het solliciteren was. Dat had hij gemeld bij z'n leidinggevende, en die schrok daarvan. Daardoor ontstond er een dialoog en begreep de leidinggevende uiteindelijk wel dat hij last had van al zijn bemoeienissen."

Ben je zelf een micromanager?

Is dit artikel wel erg herkenbaar en denk je dat je zelf een micromanagende leidinggevende bent? Van der Haak heeft een paar tips:

• Maak betere afspraken met je medewerkers over de gewenste effecten van het werk. Vaak sturen managers op taken in plaats van wat het werk moet opleveren voor de klant. Ga dus een goed gesprek aan over wat je verwacht dat de opbrengst is van werk, want dat is soms onduidelijk.

• Ga het experiment met jezelf aan: wat gebeurt er als je een keer niet ingrijpt? En hoe bevalt dat? Je kunt ook gewoon een paar maanden op vakantie gaan - de kans is groot dat het bedrijf gewoon blijft functioneren zonder jou.

• Wil je het niet in je eentje aanpakken? Dan kun je altijd nog naar een coach gaan, die je helpt met het vertrouwen van je werknemers en met het loslaten van dingen die niet jouw taak zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 maart 2019.

[activecampaign form=20]

Meer carrièreadvies van Business Insider: