De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Knab een boete van bijna 3 miljoen euro opgelegd. De onlinebank is volgens de toezichthouder onzorgvuldig geweest in het beheersen van kredietrisico’s waaraan de bank blootstond.

DNB waarschuwde Knab in 2019 al over de onzorgvuldigheden bij platforms waar vragers en aanbieders van krediet bij elkaar worden gebracht om leningen af te sluiten. In 2022 deed de toezichthouder nader onderzoek naar de beheersing van de risico’s van deze leningen. Daaruit bleek dat Knab hierin nog steeds tekortschoot.

De boete voor de overtreding is vastgesteld op 2.968.750 euro. DNB heeft bij de hoogte van de boete meegewogen dat Knab al in 2019 was gewaarschuwd.

Knab gaat niet in beroep tegen de boete, laat de onlinebank weten. Knab zegt de processen om de risico’s rond deze kredieten te beheersen te hebben verbeterd. Het ging om leningen die in 2019 in totaal 6 procent van de balans uitmaakten. Nu gaat het om iets minder dan 1 procent.

Online bank Knab voor zzp'ers verkocht aan Oostenrijkse bank

Knab werd in 2012 opgericht als onderdeel van verzekeraar Aegon. In juni 2023 werden de Nederlandse activiteiten van Aegon, waaronder Knab, overgenomen door ASR. Die verkocht de bank dit jaar door aan het Oostenrijkse BAWAG voor 510 miljoen euro.

Aanvullend op de verkoopdeal is een overeenkomst gesloten om op enig moment na afronding van de overname het beheer van hypotheken op de balans van Knab over te kunnen dragen aan BAWAG, voor een aanvullende vergoeding van 80 miljoen euro aan ASR.

De afronding van de verkoop wordt verwacht in de tweede helft van 2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders en advies van de centrale ondernemingsraad van ASR.

Knab ontstond in 2012 en profileert zich als bank voor zzp’ers. Eind 2022 had de bank 346.000 betalende klanten en bedroeg de nettowinst 32,2 miljoen euro.

LEES OOK: Uurtarief zzp’ers ligt bij hoogopgeleide vrouwen gemiddeld 13% lager dan bij mannen – dit zijn de tarieven per sector