ASR verkoopt de onlinebank Knab aan de Oostenrijkse bank BAWAG Group voor 510 miljoen euro, meldt de verzekeraar.

ASR kreeg Knab in handen na de overname van de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Aegon. De verzekeraar liet eerder al weten de strategische opties voor Knab te onderzoeken en meerdere biedingen te hebben ontvangen op de onlinebank.

Aanvullend op de verkoopdeal is een overeenkomst gesloten om op enig moment na afronding van de overname het beheer van hypotheken op de balans van Knab over te kunnen dragen aan BAWAG, voor een aanvullende vergoeding van 80 miljoen euro aan ASR.

De afronding van de verkoop wordt verwacht in de tweede helft van 2024, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders en advies van de centrale ondernemingsraad van ASR.

Knab profileert zich als bank voor zzp'ers

Knab ontstond in 2012 en profileert zich als bank voor zzp’ers. Eind 2022 had de bank 346.000 betalende klanten en bedroeg de nettowinst 32,2 miljoen euro.

ASR is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. Het a.s.r. merk moet de leidende merknaam worden van de nieuwe combinatie met de onderdelen van Aegon Nederland. Het merk Aegon zal drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten.

ASR heeft door de overname een leidende positie op de Nederlandse pensioenmarkt. Het combinatiebedrijf is naar eigen zeggen op het gebied van inkomensverzekeringen marktleider en de derde speler op de markt voor schadeverzekeringen.

LEES OOK: ASR trekt €300 miljoen uit voor schikking in woekerpolisaffaire: koers schiet met 11% omhoog