De nieuwe smartphone van OnePlus – de OnePlus 6T – zal een vingerafdruksensor hebben die in het beeldscherm is verwerkt en de naam ‘Screen Unlock’ draagt.

Dat bevestigt het bedrijf tegenover CNET.

De vingerafdruksensor op de OnePlus 6T bevindt zich dus aan de voorkant van het toestel; een terugkeer naar de oorspronkelijke locatie van zulke sensoren op smartphones.

De ‘Screen Unlock’-feature zal waarschijnlijk gaan lijken op die van Vivo, die eerder dit jaar getoond werd op techbeurs CES in Las Vegas:

Dit nieuws zal door veel mensen met open armen ontvangen worden.

Verschillende smartphonemakers hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om de vingerafdruksensor aan de achterkant van het toestel te plaatsen, om aan de voorkant zo veel mogelijk ruimte voor het beeldscherm over te laten. Dat kun je als vooruitgang zien, omdat het misschien natuurlijker en comfortabeler aanvoelt om je wijsvinger tegen de achterkant te houden dan om met je duim aan de voorkant bezig te zijn.

Maar het betekende ook een stap terug: ligt je smartphone op bijvoorbeeld je bureau, dan moet je hem nu eerst oppakken om de sensor aan de achterkant te bereiken. Een extra handeling dus vergeleken met de simpele druk van je duim aan de voorkant van je telefoon.

Check jij je telefoon graag even terwijl-ie ergens ligt, dan is de vingerafdruksensor aan de achterkant verre van ideaal.

galaxy s8 and s8 plus backs 2

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Gebruikers met kleine handen klaagden ook dat de sensor aan de achterkant, die zich meestal vlak bij de camera bevindt, lastiger te bereiken is dan de traditionele sensor aan de voorkant, vlak onder het beeldscherm.

Producenten zullen hier ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden bij het kiezen van de locatie van de vingerafdruksensor. Maar sinds de lancering van de Essential Phone en de iPhone X zien smartphones met inkepingen in het scherm er ouderwets uit.

red oneplus 6

Foto: De OnePlus 6. Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

In mijn ervaring zijn de vingerafdruksensoren van OnePlus de beste van allemaal. Ze reageren snel en precies bij het ontsluiten van een smartphone van OnePlus. Hoe goed de 'Screen Unlock'-feature gaat werken, moeten we nog zien.

LEES OOK: Apple’s iPhone-event op 12 september: dit zijn alle geruchten en dingen die je moet weten