Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Antisnurkchip voor het eerst succesvol geïmplanteerd bij twee apneu-patiënten
  • Groentepizzamaker Magioni schrapt vlees van al zijn pizza’s
  • DutchFiets wil een half miljoen ophalen voor een recyclebare fiets van kunststof


 
1. Antisnurkchip voor het eerst succesvol geïmplanteerd bij twee apneu-patiënten

Slaapapneu is een groot probleem voor enkele honderdduizenden Nederlanders. Bij patiënten verslapt de tong tijdens het slapen, waardoor de keel wordt afgesloten en de adem stokt. Dat leidt tot een slechte nachtrust en risico op hart- en hersenschade.

Slapen met een zuurstofmasker helpt uitstekend tegen apneu, maar dat is niet zo comfortabel. De Belgische startup Nyxoah heeft een betere oplossing: een microchip onder de kin die de tongspieren stimuleert. Dat moet voorkomen dat de verslapte tong de luchtweg afsluit. De chip wordt geactiveerd door een patch die patiënten voor het slapengaan op hun huid kleven.

Nyxoah heeft tien jaar gewerkt aan de technologie en kreeg in februari nog een investering van 25 miljoen euro. Nu zijn de eerste antisnurkchips ingebracht bij twee Belgische patiënten, maakte het bedrijf maandag bekend. Nyxoah is ook in gesprek met de Amerikaanse toezichthouder FDA om in de VS de markt op te mogen.

2. Groentepizzamaker Magioni schrapt vlees van al zijn pizza's

Magioni gaat op de vegetarische tour. Het bedrijf dat pizza's met een groentebodem introduceerde in de Nederlandse supermarkten schrapt binnenkort al het vlees uit het assortiment. Vanaf april worden de kleurige bodems van courgette, rode biet of bloemkool alleen nog belegd met vegetarische kip en salami.

Een dappere stap, want volgens de statistieken bevat 86 procent van de pizza's die wordt gegeten een vleestopping. Tegenover Sprout stelt oprichter Manon van Essen dat ze vindt dat voedingsproducenten het goede voorbeeld moeten geven. "Doe je dat als industrie, dan maken we samen het verschil en wordt de wereld een beetje duurzamer."

Lees meer: Hoe Manon van Essen een imperium opbouwde met groentepizza's

3. DutchFiets wil een half miljoen ophalen voor een recyclebare fiets van kunststof

Nooit meer roestende kettingen of rammelende spatborden. Het Nederlandse DutchFiets heeft een fiets ontworpen die volledig is gemaakt van recyclebaar plastic. Oprichter Johannes Alderse Baas hoopt hiervoor een half miljoen euro op te halen via crowdfundingplatform Kickstarter.

Alderse Baas bedacht de fiets tijdens zijn studie werktuigbouwkunde. Inmiddels is hij toe aan de derde versie van zijn duurzame fiets. Het kunststof materiaal van de tweewieler kan tot wel dertig keer opnieuw worden gebruikt zonder dat het kwaliteit verliest. Gebruikers die 'uit zijn gereden' op hun DutchFiets kunnen hem weer inleveren tegen een vaste restwaarde. Zo wil het bedrijf voorkomen dat de fietsen bij het oud vuil terechtkomen.

De crowdfundingcampagne voor de circulaire fiets loopt nog tot en met 8 april. Vanaf 1.095 euro kun je meedoen. De DutchFiets wordt naar verwachting in november 2020 geleverd.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: IKEA test de sojaloze plantaardige burger van Beyond Meat in Amsterdam en Amersfoort