Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Groningse ondernemers komen met tegenhanger van Black Friday
  • Nederlander maakt een ‘unicorn’ van Litouwse kledingmarktplaats
  • Eindhovense student bedenkt elektrische parasieten die restwarmte ‘oogsten’
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 

1. Groningse ondernemers komen met tegenhanger van Black Friday

Black Friday rukt op in Nederland. Het koopjesfestijn waaide een paar jaar geleden over uit de VS en verovert in rap tempo ons land. Maar een meerderheid van de Nederlanders vindt het maar “overdreven Amerikaans gedoe”, blijkt uit een rondvraag van ABN Amro.

Drie Groningse ondernemers haken daar handig op in. Ze organiseren zaterdag Lutje Lokaal, een eigen variant van het Amerikaanse koopjesfeest. In plaats van te stunten met kortingen willen ze shoppers extra in de watten leggen. Al 25 winkels hebben zich aangemeld.

2. Nederlander maakt een ‘unicorn’ van Litouwse kledingmarktplaats

Lees ook op Business Insider

De Nederlandse ondernemer Thomas Plantenga is sinds vandaag de baas bij een miljardenbedrijf. Plantenga is CEO van het Litouwse Vinted, een marktplaats voor tweedehands kleding die sinds augustus ook in Nederland live is. Drie jaar geleden kwam hij binnen toen het bedrijf aan de rand van de afgrond stond. Hij sneed in de kosten en maakte van Vinted weer een gezond bedrijf. Nu krijgt hij 128 miljoen euro van investeerders om sneller te groeien in Europa. Vinted verwacht dit jaar een omzet van 1,3 miljard euro.

3. Eindhovense student bedenkt elektrische parasieten die restwarmte ‘oogsten’

Elektrische parasieten. Zo noemt de Chinese ontwerper Yiqian Bao zijn apparaatjes die restwarmte omzetten in elektriciteit. Hij bedacht ze als afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven. Via verschillende technieken oogst Bao de warmte van huishoudelijke producten die anders verloren gaat, zoals een waterkoker. Zijn vinding is niet te koop. Bao wil met zijn idee andere ontwerpers inspireren om energie te besparen in het huishouden.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Bunq komt met een ‘groene’ betaalkaart: voor elke €100 die je uitgeeft, plant de internetbank een boom