De Nederlandse fintech Bunq wil een groene lifestyle makkelijker maken met zijn nieuwe Green Card. Het is een metalen betaalkaart, een creditcard die is bedoeld voor mensen die de wereld een beetje duurzamer willen maken.

De metalen kaart is op zichzelf al duurzamer. Volgens de internetbank gaat de pas 50 procent langer mee dan een traditionele betaalkaart of creditcard van plastic.

Maar Bunq belooft nog ook iets anders. Voor elke 100 euro die je met de kaart besteedt, plant Bunq een boom.

“Dankzij de Green Card kan je een groene toekomst creëren, zonder enige moeite”, zegt oprichter en CEO Ali Niknam. Hij nodigt geïnteresseerden uit zich donderdag op ‘Green Thursday’ aan te melden. De eerste duizend aanmelders worden Green Card Founder. Zij ontvangen een speciaal genummerd exemplaar van de pas, die wordt uitgegeven door Mastercard.

Gebruikers van de groene betaalpas krijgen straks maandelijkse updates waarin ze zien hoe zij bijdragen aan een groenere toekomst. De Green Card kost wel 99 euro per jaar.

Waarom bomen planten?

Een boom voorziet in schone lucht, compenseert voor de uitstoot van schadelijke stoffen en biedt diersoorten een thuis. Bomen planten is zo bekeken een van de meest eenvoudige manieren om het milieu positief te beïnvloeden, stelt Niknam.

Bunq werkt samen met Eden Reforestation Projects. Bomen die door de duurzame club worden geplant nemen in hun levensduur van gemiddeld 25 jaar 308 kilogram CO2 op, claimt de organisatie. Een gebruiker die elke maand 1.000 euro uitgeeft, zal binnen vijf jaar al gaan compenseren voor zijn volledige jaarlijkse CO2-voetafdruk, stellen Bunq en Eden Reforestation Projects.

Saldo stallen op creditcard

De Green Card is geen 'standaard' creditcard, maar een zogenoemde prepaid creditcard. Klanten moeten eerst saldo op de kaart zetten, pas daarna is de pas te gebruiken voor online- en offlinebetalingen. Bij veel 'gewone' creditcards wordt achteraf per maand geïncasseerd.

Eerst saldo storten is juist voordelig, zegt Bunq. Je hebt dan niet de last van schulden en je kan vanaf iedere Europese bank de Green Card gebruiken. Tot 500 euro per maand is geld storten gratis. Daarboven brengt Bunq 0,5 procent in rekening.

Geld opnemen kan tien keer per maand zonder kosten. Daarna rekent Bunq 0,99 euro per opname.

Uitdager Bunq lijdt nog verlies

IT-ondernemer Niknam (1981) startte ruim 7 jaar geleden Bunq. Hij wil het traditionele bankwezen met zijn fintechbedrijf radicaal veranderen

Bunq is momenteel beschikbaar in 30 Europese markten. Eind 2018 was het totaal aan gebruikerstegoeden ruim 210 miljoen euro.

De fintechonderneming heeft nog geen jaar winst gemaakt. In 2018 boekte Bunq 11 miljoen euro verlies. Maar Niknam is ook oprichter van domeinregistratie- en webhostingbedrijf TransIP en die onderneming is zeer winstgevend. Tot eind juli stopte Niknam bijna 45 miljoen euro in Bunq om de rode cijfers te compenseren.

Lees meer: