Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Miljoeneninvestering voor bedrijf dat voedingsingrediënten uit kevers haalt
  • Ex-werknemers Lightyear lanceren zonneauto voor in de stad 
  • Oud-Facebook medewerker start sociaal netwerk voor familie
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

 

1. Miljoeneninvestering voor bedrijf dat voedingsingrediënten uit kevers haalt

Om je impact op het milieu te verkleinen zou je af en toe van vlees kunnen overstappen op insecten. Het Nederlandse bedrijf Protifarm heeft een miljoeneninvestering opgehaald bij onder anderen OostNL, een ontwikkelingsmaatschappij die investeert in bedrijven die maatschappelijke vraagstukken oplossen.

Protifarm kweekt op grote schaal de buffalokever en verwerkt de larven tot ingrediënten voor de voedselindustrie. Deze ingrediënten bevatten eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetten. Ze belanden als grondstof in bijvoorbeeld eiwitshakes, noodles of in vleesalternatieven. “Van de insecten zie je dan niets meer terug”, zegt Tom Mohrmann, CEO van Protifarm. Het bedrijf wil de miljoenen gebruiken voor R&D en verdere groei.

2. Ex-werknemers Lightyear lanceren zonneauto voor in de stad

Lees ook op Business Insider

Wie op zonne-energie door de stad wil crossen, kan vandaag een order plaatsen voor de Squad. Dat is een elektrisch stadskarretje dat 45 kilometer per uur kan rijden en zichzelf oplaadt met zonlicht.

De makers van de auto zijn twee ex-werknemers van het Nederlandse Lightyear, een auto die ook deels op zonne-energie rijdt en 149.000 euro kost. De Squad is met 6.900 euro een goedkoper alternatief. Het ontwerp is af, maar een eerste versie moet nog worden gebouwd. Met veel voorbestellingen wordt het makkelijker daarvoor kapitaal op te halen. “Het belangrijkste obstakel voor funding is onzekerheid over de markt”, zegt Robert Hoevers van Squad tegen Sprout.

3. Oud-Facebook-medewerker start sociaal netwerk voor familie

Terwijl Mark Zuckerberg poogt Facebook meer te richten op echte relaties met vrienden en familie, heeft een ex-medewerker van Facebook 3 miljoen dollar opgehaald voor de app Cocoon. Die focust speciaal op de band die je met anderen hebt.

Het minisocialenetwerk is in eerste instantie voor familieleden die er hun status of locatie kunnen delen. Maar het is de bedoeling dat meerdere ‘cocoons’ van maximaal 12 personen kunnen worden toegevoegd. Zo krijg je een virtuele werkvloer met ex-collega’s of een lokaal met oud-klasgenoten.

Oprichter Sachin Monga noemt Cocoon ‘je huis op je telefoon’. “We delen al 17 jaar geen fysiek huis meer, maar we zijn nog steeds een familie. We vonden dat daar geavanceerde software voor moest komen”, zei hij tegen de nieuwssite Quartz.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Zoveel is een gewone fiets goedkoper dan een Swapfiets – en waarom je er toch een wilt