De eigenaar van een defensiebedrijf in het Brabantse Rijen is in Parijs aangehouden op verdenking van spionage voor de Russen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. De man zou gevoelige Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Rusland.

De 59-jarige Nikolaos B., van Griekse origine, werd aangehouden op 9 mei en wacht op uitlevering naar de Verenigde Staten. Hij zou de eigenaar zijn van de Aratos Group, een groep bedrijven met vestigingen in Nederland en Griekenland die satelliettechnologie ontwikkelt, schrijft de Amerikaanse justitie in een verklaring.

“De beklaagde en zijn Aratos-groep opereerden ogenschijnlijk als een defensie-aannemer voor de NAVO en andere bondgenootlanden. Tegelijkertijd speelden ze dubbelspel en hielpen ze de oorlogsinspanningen van Rusland en zijn ontwikkeling van wapens van de volgende generatie”, zegt de Amerikaanse aanklager Breon Peace in een verklaring.

Aratos is per direct geschorst als lid van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven NIDV, blijkt uit een bericht aan de leden dat De Telegraaf kon inkijken. “Een mol midden in de Nederlandse defensie-industrie”, zegt een van de leden.

De Griek zou in 2017 zijn geronseld als spion voor Rusland. Als dusdanig speelde hij Amerikaanse militaire technologie door aan de Russen, samen met zogeheten dual-use-goederen, die kunnen worden gebruikt voor zowel civiele als militaire doeleinden. Zijn arrestatie komt voort uit de nieuw opgerichte Disruptive Technology Strike Force, een samenwerking tussen de Amerikaanse ministeries van Justitie en Handel, die het lekken van Amerikaanse militaire technologie naar autoritaire regimes moet aanpakken.

Een van de bedrijven in de Aratos-groep van Nikolaos B., het in Rijen gevestigde Aratos Systems BV, werd in 2021 een finalist van de Innovation Challenge van de NAVO met een project rond artificiële intelligentie (AI) en blockchaintechnologie, aldus de Amerikaanse justitie.

Aratos maakte deel uit van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven, de NIDV, schrijft De Telegraaf. Volgens de krant meldt directeur Hans Huigen aan de leden: "Ik heb de Nederlandse vertegenwoordiger van dit bedrijf geïnformeerd over mijn beslissing om het bedrijf te schorsen als deelnemer van de NIDV en van alle activiteiten die (mede) door NIDV georganiseerd worden. Ik hoop en verwacht dat u met mij van mening bent dat een schorsing, gegeven de aard en ernst van de verdenkingen, voor nu op z’n plaats is."

LEES OOK: Rusland kan zich in de volgende fase van economische strijd met het Westen richten op het confisqueren van buitenlandse bezittingen in Rusland