Het nieuwe kabinet Rutte III gaat ook sleutelen aan de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Volgens De Telegraaf gaat in het kader van een brede belastingherziening ook de zogenoemde zelfstandigenaftrek omlaag. Dat is een bedrag van 7.280 euro dat zelfstandige ondernemers van hun belastbare inkomen mogen aftrekken, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De zelfstandigenaftrek is al een aantal jaar omstreden, vooral bij partijen die opkomen voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Zo pleitte FNV-voorzitter Han Busker eerder dit jaar voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek, omdat zzp’ers hiermee op oneerlijke wijze zouden concurreren met laagbetaalde werknemers in loondienst.

Kritiek op zelfstandigenaftrek

Zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt zouden door de zelfstandigenaftrek net het hoofd boven water kunnen houden, terwijl hun opdrachtgevers geen sociale premies hoeven af te dragen. Dit zou een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van vaste werknemers zijn.

De Telegraaf meldt verder dat de omstreden wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) ook op de schop gaat. Het gaat hierbij om de bewijsvoering voor de fiscus dat een zelfstandige echt ondernemer is en meerdere opdrachtgevers heeft. Hiervoor worden zogenoemde ‘modelovereenkomsten’ gebruikt die zelfstandigen en hun opdrachtgevers kunnen opstellen. Maar de fiscus geeft vooraf geen zekerheid over de geldigheid van dergelijke overeenkomsten.

Volgens De Telegraaf gaat het kabinet Rutte III een soort "opdrachtgeversverklaring" voorstellen waarin de relatie tussen beide partijen wordt vastgelegd.

LEES OOK Wie z'n hypotheek netjes heeft afgelost, is straks duurder uit