Koinz Trading, het bedrijf van bitcoinondernemer en ex-autohandelaar Berry van Mourik, is woensdag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf kampte al maanden met grote betalingsachterstanden, die al leidden tot aangiften van gedupeerde klanten die in sommige gevallen zelfs van oplichting spraken.

Bij Koinz Trading konden klanten computers kopen die vervolgens op een eigen ‘mining farm’ zouden worden geplaatst om bitcoins te delven. Eigenaren zouden 0,2 bitcoin per maand uitbetaald krijgen en op die manier hun investering binnen een jaar terugverdienen.

Die uitbetaling bleven in veel gevallen echter uit. Klanten konden er ook voor kiezen de computers fysiek geleverd te krijgen, maar ook dat gebeurde volgens De Telegraaf in honderden gevallen niet. De krant schatte de totale geclaimde schade medio januari op zo’n 1,8 miljoen euro.

Twijfels over bestaan van computers

De locatie van de mijncomputers hield ondernemer Van Mourik altijd geheim. Tegen de Volkskrant zei hij dat de verzekeringsmaatschappij dit als voorwaarde stelde, en dat hij op deze manier ook bedrijfsspionage kon voorkomen.

“Er zijn cliënten die betwijfelen of ze überhaupt wel bestaan en denken aan oplichting”, liet Marco Kalmijn, advocaat van de gedupeerde klanten, in januari optekenen. Koinz Trading zou de klanten aan het lijntje hebben gehouden met een reeks verklaringen voor de betalingsachterstanden. “Eerst zouden er problemen zijn met een server in China, toen was hij opgelicht door een zakenpartner en vervolgens moest hij met spoed oogoperaties ondergaan”, aldus Kalmijn tegen de Volkskrant.

Van Mourik zelf gaf de sterke stijging van de bitcoinkoers de schuld: "Als de koers van de bitcoin niet zo hoog was gestegen, dan was betalen niet zo moeilijk geweest. Als ik te snel uitbetaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen."

In december werd Koinz Trading al veroordeeld tot het teruggeven van de mijncomputers, maar dat is nog niet gebeurd.

LEES OOK: Deze voormalige Nederlandse autohandelaar runt nu een grote bitcoinfabriek