In China, IJsland en Moldavië zijn enorme bitcoinfabrieken een bekend fenomeen, maar in Nederland vanwege de hoge stroomkosten een stuk minder.

Toch runt bitcoinondernemer Berry van Mourik met succes een Nederlandse bitcoinfabriek met ruim duizend ‘mijncomputers’ die dag en nacht op zoek zijn naar nieuwe bitcoins. De locatie moet van de verzekeringsmaatschappij geheim blijven, vertelt hij aan de Volkskrant.

Van Mourik zat een aantal jaren geleden nog in de autohandel, maar zag al vroeg een grote toekomst in bitcoins. In eerste instantie leverde hij alleen uit China geïmporteerde ‘mijncomputers’ aan kennissen, maar toen die begonnen te klagen over de warmte van de ventilatoren en het lawaai die ze maken in huis kwam hij op het idee een fabriek te beginnen.

Om nieuwe bitcoins te kunnen ‘mijnen’ is veel rekenkracht nodig en de computers vreten daarom stroom, ook al omdat de ruimte waarin ze staan gekoeld moet worden. In China waar de stroom veel goedkoper is en in IJsland waar het veel kouder is, zijn de kosten beduidend lager.

Maar omdat de mijnapparaten van Koinz Trading, zoals het bedrijf van Van Mourik heet, in groepen samen kunnen werken en Van Mourik de hele dag kan besteden aan het optimaliseren van het functioneren van de computers kan het bedrijf toch winstgevend zijn:

"Een procent extra opbrengst is niet veel als je één mijnapparaat hebt staan, maar wel als je er duizend hebt", zegt hij tegen de Volkskrant.

Inmiddels biedt Van Mourik de mijncomputers aan voor 6.100 euro per stuk en beheert hij ze voor 23 euro per maand. Dat levert de eigenaren gemiddeld 0,2 bitcoin per maand op. Elke bitcoin extra is voor Van Mourik, schrijft De Volkskrant, en tegen de huidige koers van boven de 7.000 dollar is dat aardig lucratief.

Toekomstplannen

Dat het goed gaat met Koinz blijkt ook uit het feit dat het bedrijf de Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder sponsort. Komend seizoen debuteert de jonge coureur in de Moto2-klasse, nadat hij de afgelopen twee jaar de nodige podiumplaatsen heeft gehaald in de Moto3-klasse.

Berry van Mourik heeft ook al plannen voor een tweede bitcoinfabriek, vertelt hij tegen de Volkskrant. Een geschikte locatie vinden gaat wel lukken, maar hij maakt zich wel zorgen over de vanwege het succes van bitcoin steeds duurder worden van de mijnapparaten die hij uit China importeert:

"Hoe hoger de koers van de bitcoin, hoe moeilijker het is om mijnapparaten te kopen in China. Ze worden steeds schaarser, dus duurder. Tja, die Chinezen kunnen ook rekenen natuurlijk."