De Amerikaanse oliereus Exxon mag een aandeelhouder die het bedrijf sneller wil laten vergroenen, voor de rechter slepen. Dat oordeelt een rechtbank in Texas woensdag.

Het gaat hier om de activistische aandeelhouder Arjuna Capital, die samen met de Nederlandse aandeelhoudersclub Follow This jaarlijks resoluties indient om het oliebedrijf sneller te laten vergroenen. Het is een opvallende zet van Exxon, omdat het voor het eerst in de recente geschiedenis is dat een vervuilend grootbedrijf juridisch de aanval inzet op milieuorganisaties, in plaats van andersom.

Arjuna Capital staat bekend als zeer activistisch. Zo is het bedrijf momenteel als aandeelhouder van boekingssite voor accommodaties Booking in een strijd verwikkeld, met als inzet een betere bescherming van klanten die vervolgd dreigen te worden vanwege een abortus.

Follow This ontloopt juridische aanval van oliereus Exxon voorlopig

Follow This blijft uiteindelijk buiten schot bij de rechtszaak in Texas. De Amerikaanse rechter oordeelde dat de rechtbank in Texas “geen jurisdictie” heeft over de Nederlandse organisatie. Arjuna Capital is een Amerikaanse investeerder en valt dus wel onder het Amerikaans recht.

Dat Follow This niet voor de rechter lijkt te komen, is een opsteker voor voorman Mark van Baal, maar hij stelt in een begeleidend persbericht vooral "teleurgesteld" te zijn dat de zaak überhaupt doorgaat. “Arjuna Capital zal nu alleen terechtstaan, maar deze rechtszaak wordt eigenlijk gevoerd tegen alle aandeelhouders die de impact van verwoestende klimaatverandering op hun portfolio willen beperken."

Mocht Exxon bovendien tegen de uitspraak in beroep gaan, dan blijft de kans bestaan dat de rechter in hoger beroep oordeelt dat het oliebedrijf Follow This alsnog voor de rechter kan slepen. Zoiets kan volgens Follow This uitlopen op een "kostbare en lastige juridische strijd", waarbij de zakken van het miljardenbedrijf Exxon vanzelfsprekend vele malen dieper zullen blijken.

Nadat Exxon in januari aankondigde naar de rechter te stappen, parkeerden Follow This en Arjuna Capital dit jaar hun resolutie op de aandeelhoudersvergadering van de Amerikaanse energiereus. De twee aandeelhouders hoopten hiermee het juridische fundament onder zo'n rechtszaak weg te halen. Dat is ze niet gelukt, zo blijkt nu.

Actie Exxon leidt tot scheve gezichten bij beleggers

Exxon zelf vindt dat er duidelijkheid moet komen over wat aandeelhouders wel en niet mogen doen rondom het indienen van klimaatresoluties op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Het bedrijf wijst erop dat je in de Verenigde Staten niet bij iedere aandeelhoudersvergadering dezelfde resolutie mag indienen, als de meeste aandeelhouders niet aan je zijde staan.

De actie van Exxon leidt in de aandeelhouderswereld wel tot veel scheve gezichten. Critici menen dat het bedrijf hiermee voorbijgaat aan aandeelhoudersrechten. Zo noemde aandeelhouder Norges Bank Investment Management, het Noorse staatsfonds, de juridische actie van Exxon "agressief".

Ook kondigden meerdere ontevreden aandeelhouders van Exxon aan komende dinsdag tegen de herbenoeming van Exxon-topman Darren Woods te zullen stemmen.

LEES OOK: Minder dan 1 op 5 aandeelhouders van Shell steunt klimaatresolutie voor snelle verlaging CO2-uitstoot