Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:48

De olieprijs is iets gedaald omdat Saudi-Arabië bereid zou zijn de productie te willen verhogen, mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren. Dat zou de markten weer wat lucht geven.

De Britse zakenkrant Financial Times schreef dat Saudi-Arabië aan westerse bondgenoten heeft aangegeven dat het bereid is om de productie te verhogen. Het nieuws kwam naar buiten aan de vooravond van een maandelijkse OPEC+ vergadering.

Zowel Amerikaanse olie als Brent-olie kostte donderdagochtend bijna 2 procent minder per vat. Daarmee herstelden de prijzen alweer iets van een groter verlies eerder.

Donderdag zullen de leden van oliekartel OPEC en diens bondgenoten waaronder Rusland en Kazachstan naar verwachting een bescheiden verhoging van de productie overeenkomen.

Russische invasie leidt tot hogere prijzen

De Amerikaanse regering heeft OPEC+ herhaaldelijk opgeroepen de productie sneller te verhogen. Daarmee willen de Amerikanen de snel stijgende benzineprijzen in het land, en daarmee ook de hoge inflatie, beteugelen. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door de invasie lopen de kosten voor voedsel, brandstof, kunstmest en andere zaken nog harder op. Centrale banken worden daardoor aangezet tot actie, wat weer een bedreiging kan vormen voor de economische groeivooruitzichten.

Volgens de Financial Times wordt gesproken over een onmiddellijke verhoging van het olie-aanbod door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze productieverhoging zou al tijdens de bijeenkomst van donderdag kunnen worden aangekondigd. De voor september geplande productieverhogingen zouden daarbij vervroegd kunnen worden.

LEES OOK: Rusland harkt miljarden aan olie-inkomsten binnen, maar heeft steeds meer moeite om kopers te vinden – dit kan Poetin doen