De prijs voor ruwe olie bereikte dinsdagochtend een piek van meer dan 124 dollar voor een vat Brent-olie. De markt reageert hiermee op de versoepeling van de coronamaatregelen in China en het EU-topoverleg over nieuwe sancties voor Rusland.

Vroeg op dinsdagochtend bereikten EU-leiders toch nog een overeenstemming over de nieuwste tranche aan sancties tegen Moskou vanwege de invasie van Oekraïne.

Na vier weken moeizaam overleg besloten leiders in Brussel om twee derde van de olietoevoer uit Rusland te boycotten. In een concessie aan onder andere dwarsligger Hongarije wordt Russische olie die stroomt via de Droezjba-pijpleiding naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië, uitgezonderd van de sancties.

Hoge olieprijzen blijven

Persbureau Reuters meldt dat de sterke stijging van olieprijzen volgens analisten voorlopig aanhoudt, aangezien er vervanging gevonden moet worden voor de pakweg 2 miljoen vaten Russische olie die Europa door de sancties per dag zal missen.

De stijgende olieprijzen krijgen een extra duwtje in de rug doordat China de coronamaatregelen in belangrijke regio's versoepelt. Op zondag hervatte het openbaar vervoer in Beijing de dienstverlening en Shanghai staat op het punt te heropenen na een lockdown van twee maanden.

"De markt reageert op het heropenen van China", vertelt marktanalist Jeffrey Halley van Oanda. "Met de heropening volgt namelijk een toename in de Chinese olieconsumptie."

De prijs van Brent-olie werd de afgelopen weken opgedreven door de onderhandelingen over de nieuwe EU-sancties. Maar andere factoren spelen ook mee, benadrukt Halley. "Onderliggend is er een wereldwijd tekort aan geraffineerde producten, dat ervoor zorgt dat prijzen van ruwe olie ook duurder worden."

'Eensgezindheid EU nadert einde'

De moeizame onderhandelingen over de nieuwste sancties van de EU op Rusland zijn dan wel geslaagd, voor de buitenwereld is duidelijk dat de tijd van eensgezind optrekken tegen het Kremlin het einde nadert.

De sancties vallen minder strenge uit vergeleken met wat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie voor ogen had: een complete boycot van Russische olie.

De economische pijn van de hoge olieprijzen wordt direct gevoeld door burgers in Europese landen. In Nederland tanken automobilisten al minder dan voorheen vanwege de stijgende benzineprijzen.

LEES OOK: Inflatie eurozone knalt verder omhoog naar meer dan 8%: druk op ECB om rente te verhogen neemt toe