Analisten van Bank of America hebben deze week hun prognose voor de olieprijs in 2023 verlaagd. De nieuwe prognose van gemiddeld 80 dollar voor een vat Brent-olie is 9 procent lager dan de eerdere prognose van 88 dollar per vat.

De prijs van Brent-olie, een toonaangevende maatstaf voor de oliemarkt, noteerde donderdag op 77 dollar per vat en schommelt dit jaar vooralsnog tussen de 88 dollar en 72 dollar.

Hoofdanalist voor grondstoffen Francisco Blanch van Bank of America schrijft deze week in een rapport: “De prijs van olie wordt waarschijnlijk geraakt door lagere inflatie en een Amerikaanse recessie.”

Bovendien zouden de spanningen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid olieprijzen extra kunnen raken, aldus Blanch. De analist wijst erop dat de prijzen voor financiële producten waarmee je je kunt verzekeren tegen wanbetaling op staatsschulden van de Amerikaanse overheid, onlangs op het hoogste niveau sinds 2009 zijn beland.

In het Amerikaanse Congres steggelen Republikeinen en Democraten over de jaarlijkse verhoging van de schuldenlimiet van de federale overheid. Als er voor eind mei geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering in acute betalingsproblemen terechtkomen.

President Joe Biden heeft dinsdag een ontmoeting gehad met leiders van het Congres om te werken aan een akkoord om wanbetaling te voorkomen. Het is dit jaar extra spannend of dat gaat lukken, omdat de macht in het Congres is verdeeld. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Democraten de Senaat controleren.

De analisten van Bank of America schatten in dat de gemiddelde olieprijs in 2024 wel iets kan stijgen naar 90 dollar per vat voor Brent-olie. Dit is mede gebaseerd op de verwachting dat de OPEC-landen zullen doorgaan met het beperken van het olie-aanbod om olieprijzen te ondersteunen.

LEES OOK: Rusland verhoogt de belastingen voor zijn olie- en gasindustrie en snijdt zichzelf daarmee in de vingers, volgens analyse