Rusland is zijn troepen in Oekraïne aan het “hergroeperen” en daarom worden militairen teruggetrokken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia, beiden in de regio Charkov. Zij gaan naar de nabijgelegen regio Donetsk. Het ministerie van Defensie heeft dat volgens het Russische staatspersbureau TASS bekendgemaakt.

Niet lang na de berichtgeving deelde de stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op sociale media een foto waarop Oekraïense troepen in de buitenwijken van Izjoem te zien zouden zijn. Het Oekraïense leger is bezig met een snelle opmars in de regio ten oosten van Charkov, de tweede stad van het land. Volgens Zelenski zijn in de afgelopen dagen zeker dertig plaatsen heroverd.

De “hergroepering” van troepen is volgens Moskou nodig voor de “bevrijding van de Donbas”, bestaande uit de regio’s Donetsk en Loehansk. In Donetsk zou momenteel hevig worden gevochten. De pro-Russische separatistenleider in het gebied zegt dat de situatie in de stad Lyman “erg moeilijk” is en dat er ook wordt gevochten op andere plekken, met name in het noorden van Donetsk.

De aankondiging over de verplaatsing van Russische militairen komt uren nadat Oekraïense autoriteiten hadden gezegd dat hun troepen de bezette stad Koepjansk waren binnengetrokken. Deze stad ligt in Charkov en is strategisch van belang, omdat hier spoorrails samenkomen die door Rusland worden gebruikt om troepen in het noordoosten van Oekraïne te bevoorraden.

De bestuurder die Rusland heeft benoemd voor de bezette gebieden in Charkov, roept inwoners op naar Rusland te evacueren. Hij heeft volgens TASS verklaard dat vluchtelingen worden voorzien van voedsel, warmte en medische zorg. Een dag eerder zei hij dat burgers uit verschillende steden werden geëvacueerd, omdat Oekraïense troepen de Russische verdedigingslinies hadden doorbroken.

LEES OOK: Rusland koopt munitie van Noord-Korea: dat is geen teken van kracht, volgens westerse militaire experts