Een Amerikaanse topgeneraal heeft het Congres gewaarschuwd dat Oekraïne zonder Amerikaanse steun op korte termijn geen artilleriegranaten of luchtafweer meer heeft. Daardoor wordt het land kwetsbaar voor een gedeeltelijke of totale nederlaag, aldus generaal Christopher Cavoli.

De commandant van het Europese Commando deed zijn uitlatingen tegenover een commissie die zich bezighoudt met militaire onderwerpen. Rusland zou nu in de oorlog meer artilleriegranaten gebruiken dan Oekraïne. Cavoli waarschuwde dat de verhouding van één op vijf in de komende weken naar één op tien kan dalen.

De Amerikaanse generaal gaf ook aan dat het Russische leger ondanks de enorme verliezen momenteel 15 procent groter is dan toen het land begin 2022 Oekraïne binnenviel. Dat komt doordat het land vol inzet op een oorlogseconomie die nieuwe wapens levert en grote verliezen aan manschappen aanvult met nieuwe rekruten.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, weigert een stemming te houden over een wetsvoorstel dat Oekraïne voorziet van nog eens 60 miljard dollar aan steun. Het pakket voorziet in de levering van belangrijke wapens en munitie aan Oekraïense militairen aan het front

De regering van Joe Biden probeert Oekraïne op andere manieren te helpen, maar dat is volgens de regering in Kiev niet genoeg. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei zondag dat zijn land de oorlog verliest als het Amerikaanse Congres het miljardenpakket niet goedkeurt.

Nederland wil luchtafweer sturen naar Oekraïne

Het demissionaire kabinet zint op de levering van meer luchtverdedigingsmiddelen aan Oekraïne. De reden hiervoor is de Russische bombardementen op de Oekraïense stad Charkiv.

Premier Mark Rutte schrijft op X dat hij woensdag telefonisch heeft overlegd met de premiers van Tsjechië en Denemarken over de mogelijkheden om extra luchtverdediging te regelen.

"Duidelijk is dat Oekraïne nu meer middelen nodig heeft om zich te verdedigen tegen barbaarse Russische luchtaanvallen" en dat we "samen met partners alles blijven doen wat mogelijk is om zo snel mogelijk meer luchtverdedigingsmiddelen in Oekraïne te krijgen", twittert hij.

Rutte bezocht in maart nog de stad met de Oekraïense president Zelensky. "Toen zag ik de toen al vreselijke gevolgen van Russische bombardementen op woonwijken. Inmiddels ligt deze stad met meer dan een miljoen inwoners dagelijks zwaar onder vuur".

De afgelopen weken heeft Rusland meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op de stad in het noordoosten van Oekraïne. Daarbij zijn burgers gedood en is veel schade aangericht.

LEES OOK: Frankrijk en Duitsland gaan samen een nieuwe tank ontwikkelen - een doorbraak voor Europese defensie-industrie