Zo’n 55 procent van de 78.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland werkte op 1 november vorig jaar in loondienst, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Een jaar eerder was dit nog 44 procent.

Oekraïners hebben in Nederland geen werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen gaan, waardoor het voor hen makkelijker is om snel een baan te vinden dan voor andere migranten van buiten de EU.

Meeste Oekraïners werken via uitzendbureaus

Het merendeel van de Oekraïners in Nederland is werkzaam middels een tijdelijk dienstverband. Zo’n 51 procent werkt in de zakelijke dienstverlening, wat de bedrijfstak is waar uitzendbureaus onder vallen. De meeste Oekraïners zijn dan ook actief als oproepkracht (26 procent) of uitzendkracht (39 procent).

Naast de zakelijke dienstverlening werken er ook veel Oekraïense vluchtelingen in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. Zo’n 32 procent van deze groep is werkzaam in die sector. Dit is een toename van 5 procentpunt ten opzichten van 2022. Het aantal Oekraïense werknemers in de zakelijke dienstverlening nam ten opzichten van vorig jaar in 2023 met 5 procentpunt af.  

Oekraïense vluchtelingen in loondienst wisselden in het afgelopen jaar relatief vaak van werkgever. Van de mensen die zowel op 1 november 2022 als op 1 november 2023 werkzaam waren, wisselde 41 procent in die periode van werkgever. 

LEES OOK: Immigratie blijft ‘netto’ zeer hoog in eerste helft van 2023, als je Oekraïne-effect eruit haalt