De gemiddelde levensverwachting van een soldaat in de frontlijn in het oosten van Oekraïne bedraagt niet meer dan vier uur, zegt een voormalige Amerikaanse marinier die meevecht met de Oekraïense troepen in de Donbas tegen ABC News

“De situatie op het slagveld is uiterst beroerd. Veel slachtoffers. De levensverwachting aan de frontlinie is zo’n vier uur”, aldus Troy Offenbecker. 

Rond de stad Bachmoet vinden de bloedigste gevechten plaats sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden. Het gevecht om de stad is ook de langstdurende slag in de oorlog tot nu toe.

Vechten rond Bachmoet is volgens Offenbecker zo ellendig dat het “de gehaktmolen” wordt genoemd.Begin januari beschreef een hoge Amerikaanse militair de strategische nauwelijks belangrijke gevechten in en rond de stad als “barbaars.”

Bachmoet is een belangrijk symbolisch doel voor de Russische aanvalstroepen. Volgens het Britse ministerie van Defensie staat de Russische regering "onder toenemende politieke druk" om een jaar na het begin van de invasie wat successen te claimen. 

"Het is waarschijnlijk dat Rusland op de eenjarige verjaardag van de invasie zal claimen dat Bachmoet ingenomen is, ongeacht de realiteit op de grond", tweette het ministerie maandag. 

Het in de regio Donetsk gelegen Bachmoet ligt al lange tijd onder vuur van Russische troepen. Eind vorig jaar zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat er van de stad weinig meer over was dan "afgebrande ruïnes".

Russische troepen proberen de door de oorlog verscheurde stad al maanden te omsingelen, maar de Oekraïense tegenstanders hebben inname tot nu toe weten te voorkomen. 

LEES OOK: De levering van voldoende munitie aan Oekraïne wordt in 2023 bepalend voor het verloop van de oorlog: waarom dat zo lastig is