Het tegenoffensief waarmee Oekraïne het Russische leger probeert terug te dringen van het eigen grondgebied, verloopt langzaam. En daar is een goede reden voor. De Oekraïense troepen moeten door “een hel van 20 kilometer” breken, zegt een voormalige Amerikaanse generaal, verwijzend naar de serie van obstakels die de Russen hebben opgeworpen bij de frontlinie.

De opgave voor het Oekraïense leger is dus allesbehalve gemakkelijk. Oekraïne is al enkele weken bezig met zijn langverwachte tegenoffensief en het leger heeft daarbij slechts kleine overwinningen geboekt in zware gevechten. De Russische troepen hebben een geraffineerde en venijnige verdediging gebouwd om het oprukkende leger van Oekraïne zoveel mogelijk pijn te doen. 

Terwijl de Oekraïense troepen zich voorbereidden op het offensief, benutte het Russische leger de tijd om uitgebreide verdedigingswerken te bouwen achter de frontlinie die zich over honderden kilometers uitstrekt in Oost- en Zuid-Oekraïne.

Het gaat hierbij om anti-tankgreppels, prikkeldraad, betonnen loopgraven, mijnenvelden, drakentanden, obstakels voor voertuigen en bunkers. 

De Oekraïense strijdkrachten hebben een indrukwekkend arsenaal aan tanks, pantservoertuigen en ander wapentuig opgebouwd, dat door de VS en andere NAVO-landen is geleverd. De vooruitgang gaat echter traag, waarbij Oekraïense functionarissen benadrukken dat een snel, grootscheeps tegenoffensief niet "haalbaar" is met alleen de wapens die het nu heeft. 

De gepensioneerde Amerikaanse generaal Mark Kimmitt legde deze week uit waarom het zo moeilijk is voor Oekraïne om een doorbraak te forceren.

Foto: Maxar Technologies

Russische barrière bij frontlinie vormt grote uitdaging voor Oekraïne

In een video van zakenkrant The Wall Street Journal van afgelopen maandag laat Kimmitt zien hoe de verschillende Russische verdedigingslinies op elkaar zijn gestapeld en zich over meerdere kilometers uitstrekken. Er zijn wel acht zones met versterkingen waar de zware pantservoertuigen van het Oekraïense leger doorheen moeten zien te breken. Dat brengt grote risico's mee voor de manschappen en het materieel. 

"De Russen hebben een 'doelbewuste verdediging' opgebouwd. Dit is een reeks gelaagde obstakels die er allemaal voor moeten zorgen dat de Oekraïense strijdkrachten zo veel mogelijk aan het begin van de frontlinie worden tegengehouden", zegt Kimmitt in de video. 

Hij vertelt bijvoorbeeld dat gepantserde Oekraïense voertuigen die proberen op te rukken, vast komen te zitten in anti-tankvallen, waardoor ze worden blootgesteld aan vijandelijk vuur.

Infanteriesoldaten die voorbij de tankvallen komen, kunnen vast komen te zitten in prikkeldraad, waardoor ze kwetsbaar worden voor aanvallen. Als de infanterietroepen door het prikkeldraad komen, worden ze geconfronteerd met loopgraven, mijnenvelden en drakentanden. Bij dat laatste gaat het om rijen betonnen spikes die ontworpen zijn om voertuigen tegen te houden.   

Zelfs als ze deze barrières zijn gepasseerd, kunnen de Oekraïners te maken krijgen met extra barrières van prikkeldraad en loopgraven, wat intense gevechten op korte afstand met zich meebrengt. De Oekraïense troepen zijn hierbij ook kwetsbaar voor Russische artillerie, drones, vliegtuigen, clustermunitie en andere aanvallen. 

Kimmitt vat de uitdagingen samen als "een hel van 20 kilometer". Volgens hem "bestaat er absoluut geen twijfel dat dit het zwaarste type gevecht oplevert, afgezien van de strijd in stedelijke omgevingen. Het doel van Oekraïne is momenteel om een zwakke plek in de Russische verdediging te vinden en uit te buiten."

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley, zei eind juni dat het trage tempo van het Oekraïense offensief kan worden toegeschreven aan de algemene aard van oorlogsvoering. Hij waarschuwde ook dat het tegenoffensief "zeer bloedig" zal zijn.

Oekraïne moet de uitgebreide verdedigingslinies van Rusland doorbreken zonder luchtoverwicht en met een beperkte voorraad artillerie. Maar voor dat laatste is misschien binnenkort een oplossing voorhanden.

"De Russen hebben zich ingegraven, ze hebben er veel middelen, mankracht en munitie tegenaan gegooid en de Oekraïners hebben dapper en systematisch doorgezet en zullen dat blijven doen", zei de Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan afgelopen week. Hij kondigde toen aan dat de regering van president Joe Biden had besloten het Oekraïense leger te voorzien van dodelijke, maar controversiële clustermunitie om te helpen bij het tegenoffensief.

"De Oekraïners hebben ook een aanzienlijke militaire capaciteit die ze nog niet hebben ingezet in deze strijd", zei Sullivan. "Het verhaal van dit tegenoffensief is nog lang niet ten einde en we zullen Oekraïne blijven steunen."

LEES OOK: Voor het eerst heeft Oekraïne waarschijnlijk meer tanks dan Rusland, maar dat is niet het hele verhaal