• De mijnenvelden die het Russische leger heeft gelegd bij de frontlinie in Oekraïne vormen een enorm probleem voor het tegenoffensief van het Oekraïense leger.
  • Een voormalige officier van de Amerikaanse Special Forces werkt als vrijwilliger in Oekraïne om mijnen te ruimen.
  • Hij geeft aan dat de Russische mijnenvelden in Oekraïne erger zijn dat wat alles dat hij in eerdere oorlogssituaties heeft gezien.
  • Lees ook: 5 trends die laten zien hoe de economie van Rusland langzaam maar zeker wegkwijnt

De mijnenvelden die het Russische leger heeft aangelegd bij de frontlinie in Oekraïne, zijn een ware ‘hel’ voor het Oekraïense leger, dat flink wordt geremd bij het deze zomer ingezette tegenoffensief.

Als er iemand is die ervaring heeft met mijnenvelden, is het Ryan Hendrickson: de voormalige officier van de genietroepen van de Amerikaanse Special Forces ruimde onder meer explosieven in Afghanistan en is nu actief als vrijwilliger in Oekraïne. Hij zegt dat de dodelijke mijnenvelden die Rusland legt, in niets lijken op wat hij ooit heeft gezien.

“Het grootste verschil is het enorme aantal mijnen”, vertelt Hendrickson, die eerder met de Groene Baretten in Afghanistan diende, in een interview met het YouTube-kanaal Toronto Television in Oekraïne. “Er zijn miljoenen en miljoenen mijnen in Oekraïne.”

Het Oekraïense leger heeft zelf flink wat mijnen gelegd, maar de Russen overtreffen alles op dit gebied. In één veld vonden Hendrickson en zijn team bijvoorbeeld meer dan 700 antitankmijnen, hoewel ze schatten dat het er in totaal misschien wel duizenden waren. Dat was slechts één veld.

De Russen hebben "de capaciteit om miljoenen en miljoenen landmijnen te leggen. Dat doen ze ook", legt Hendrickson uit.

Hendrickson benadrukt dat "deze oorlog momenteel wordt gedomineerd door landmijnen. Overal liggen landmijnen". Akkers en tal van wegen die door de frontlinie lopen, zijn ermee bezaaid.

Hendrickson is betrokken bij het Tip of the Spear-initiatief, een organisatie die zich richt op het verwijderen van landmijnen en boobytraps in gebieden achter de frontlinies, waar burgers het meeste risico lopen om gewond te raken of te worden gedood.

Bij expedities zijn Hendrickson en zijn team op complexe constructies gestuit, waarbij de mijnenleggers van plan waren om opruimingsploegen, die zich voornamelijk te voet verplaatsen met draagbare mijnopruimingsapparatuur, in de val te lokken en te verminken of te doden.

Foto: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

Hendrickson stelt dat de aantallen mijnen in Oekraïne een ongekende uitdaging vormen. Op basis van wat hij heeft gezien, verwacht hij dat Oekraïne nooit volledig ontmijnd zal worden. "Er zijn te veel landmijnen," zegt hij tegen het Oekraïense YouTube-kanaal.

Hij verwacht bovendien dat er waarschijnlijk nog veel meer bijkomen, aangezien het effectieve, dodelijke vallen zijn die een uitputtingsslag kunnen veroorzaken.

Mijnen in vele soorten en maten

Landmijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn anti-personeelsmijnen (gericht tegen mensen) en antitankmijnen, naast andere soorten. Dergelijke mijnen zijn op grote schaal ingezet in diverse oorlogssituaties de afgelopen decennia. Daarvan zijn nog altijd restanten vindbaar in onder meer Laos en Cambodja.

"Landmijnen zijn extreem effectief", aldus Hendrickson, die erop wijst dat duizenden dodelijke mijnen binnen enkele uren kunnen worden neergelegd, wat ernstige problemen oplevert voor oprukkende troepen.

"Je moet omgaan met de verborgen dreigingen, de dreigingen die je niet kunt zien en die zich onder de grond bevinden", zegt hij over de problemen die mijnen veroorzaken. "Mentaal is het uitputtend."

De voormalige legerofficier uit de VS zegt dat hij en zijn team in Oekraïne op extreem complexe mijnenvelden zijn gestuit waarbij antitankmijnen worden beschermd door anti-personeelsmijnen en andere explosieven, die op hun beurt weer zijn omgeven door boobytraps. "Hoe ruim je dit allemaal op? Dat gaat gewoon langzaam," legt hij uit tegenover Toronto Television.

Hendrickson geeft aan dat het opruimen van mijnen een systematische aanpak vergt. Het probleem is dat dit aan de frontlinie vrij lastig is, omdat genietroepen alleen hun werk kunnen doen wanneer ze voldoende bescherming hebben of minder zichtbaar zijn, zoals 's nachts.

Foto: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

Het Oekraïense leger merkt dat het tegenoffensief mede wordt belemmerd door mijnen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze mijnenvelden als een grotere bedreiging voor offensieve operaties hadden moeten worden beschouwd.

"Bij elke beweging, aanval of tegenoffensief, moet een commandant rekening houden met landmijnen", zdgt Hendrickson tegen Toronto Television.

Het probleem van de mijnenvelden staat inmiddels hoog op de agenda bij de Oekraïense legerleiding. Opperbevelhebber Valery Zaloezjnyj zei onlangs tegen The Washington Post dat "je niets meer kunt doen met alleen een tank, omdat het mijnenveld te diep is. Vroeg of laat worden tanks gestuit en vernietigd."

Ook volgens de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley zijn mijnenvelden momenteel het voornaamste probleem voor het Oekraïense leger. Het risico voor Oekraïne is dat het leger verstrikt raakt in een uitputtingsslag waarin infanteriegevechten en artillerieduels beide legers uitputten. Dit soort oorlogsvoering kan Oekraïne zich eenvoudigweg niet veroorloven, als het de Russen wil verdrijven en grondgebied wil heroveren.

LEES OOK: Mijnenvelden zijn het grootste probleem voor het tegenoffensief van Oekraïne: deze tactiek beveelt een Amerikaanse topgeneraal aan