In westerse media overheerst een vrij sombere kijk op het tegenoffensief van Oekraïne, maar er wordt “aanzienlijke vooruitgang” geboekt, volgens analisten van de denktank Center for European Policy Analysis (CEPA).

De krant The Washington Post noemde de ontwikkelingen rond het tegenoffensief “grimmig” en weekblad The Economist kwalificeerde de voortgang als “traag.”

Toch merken Russische generaals dat Oekraïne vooruitgang boekt, zegt militair analist Jan Kallberg van het CEPA.

Militaire planners zien dat Oekraïne geen 80 kilometer hoeft op te rukken om “het Russische leger te verpletteren en de troepen in de frontlinie klem te zetten”, zo schrijft hij in een recent rapport. Een terreinwinst van zo’n 16 kilometer zou voldoende zijn.

Oekraïne kan aanzienlijke vooruitgang boeken, als het de Russische communicatielijnen aan het front onder vuur kan nemen en de landcorridor naar de Krim kan bestoken met zwaar geschut, aldus Kallberg.

Toen Oekraïne op 22 augustus het dorpje Robotyne in de regio Zaporizja bevrijdde, was dat een belangrijke doorbraak vanwege de verwoede pogingen van Rusland om het gebied vast te houden.

Vanaf dat punt moet het Oekraïense tegenoffensief nog zo'n 16 kilometer verder oprukken om Russische transportroutes die van oost naar west lopen te verstoren, zodat het Russische leger minder goed gevechtstroepen kan verplaatsen en mobiliseren.

Hoewel het tegenoffensief tot nu toe langzaam is verlopen, zou het wel eens aan kracht kunnen winnen. Oekraïense troepen menen dat de moeilijkste linie van de Russische verdediging in het zuiden van Oekraïne achter hen ligt en dat de opmars nu voorspoediger zal verlopen, meldt persbureau Reuters.

Het hoofddoel van Oekraïne is om de Russische corridor die vanaf de Krim langs de kust naar Oost-Oekraïne loopt in tweeën te splitsen.

"Oekraïne gaat meer druk zetten op het zuidelijke front"

Foto: Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Dat de Oekraïense troepen nu sneller kunnen oprukken, meldde ook een in het zuiden vechtende Oekraïense commandant zaterdag aan Reuters.

Naarmate het Oekraïense leger op verschillende plaatsen langs de frontlinie dichter bij de gewenste posities in de buurt komt, kan zijn raketgeschut de Russische landcorridor van verschillende kanten bestoken. "Ik heb het mijn troepen meteen duidelijk gemaakt: ons doel is niet Robotyne, ons doel is (de Zee van) Azov," zei de Oekraïense commandant, die de roepnaam 'Skala' gebruikt.

Oekraïense troepen zijn gebieden binnengetrokken waar voornamelijk Russische logistieke eenheden opereren. De Oekraïense commandant verwacht dat de Russische verdediging daar minder moeilijk te doorbreken is.

Hoge Amerikaanse militair bevestigt opmars Oekraïne

Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

De hoogste Amerikaanse legerleider, generaal Mark Milley, bevestigde afgelopen week dat Oekraïne zich eindelijk een weg heeft gebaand door de eerste verdedigingslinie van Rusland.

Het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) stelt dat Oekraïense strijdkrachten "dichter bij de Russische tweede verdedigingslinie in het gebied rond Robotyne zijn gekomen … en hun doorbraak in de Russische verdedigingslinies in het gebied verder hebben vergroot."

Russische militaire bloggers lijken het eens te zijn met deze inschatting. Een Russische blogger die schreef over de opleving van de gevechten in Oekraïne zegt: "De klootzakken rukken snel op, gedekt door artillerieaanvallen."

LEES OOK: Oekraïense soldaten oefenen in Duitsland wekenlang 12 uur per dag met Leopard-tanks – maar dat is niet genoeg, zegt luitenant-generaal