Oekraïne heeft een nieuw wapen in de strijd tegen Rusland: Duitse tanks uit de Koude Oorlog. Duitsland stuurde afgelopen maand tien Leopard 1A5-tanks naar Oekraïne, meldt The New York Times.

Het design van de tank is ontworpen door producent van luxe auto’s Porsche. Ze zijn door Krauss-Maffei geproduceerd in het toenmalige West-Duitsland.

De Leopard Model 1A5 werd in de jaren ’80 ontwikkeld en werd voor het laatst actief gebruikt door het Duitse leger rond de eeuwwisseling.

Het gros van deze oude Duitse tanks staat al jaren de verstoffen in opslagcentra. De Duitse regering stemde er afgelopen februari echter mee in dat deze tanks mogen worden gedoneerd aan Oekraïne, dat sinds vorig jaar in oorlog is met Rusland. Duitsland doneert meer dan honderd tanks, zodra die zijn opgekalefaterd.

Foto: Getty/Sean Gallup

Leopard 1A5 tank naar Oekraïne: eenvoudig te besturen

Ondanks zijn hoge leeftijd kan de Leopard 1A5 een bruikbaar wapen zijn, vertellen militaire experts aan The New York Times.

De tank is uitgerust met nachtzichtvermogen en je kunt ermee achteruit rijden, iets wat de meeste oudere tanks die in Oekraïne worden gebruikt, niet kunnen. Dat zegt luitenant-generaal Andreas Marlow, die het Duitse programma voor trainingen aan de Oekraïners overziet.

Volgens Marlow is de Leopard 1A5 qua besturing gemakkelijker onder de knie te krijgen, eenvoudiger te onderhouden en repareren dan zijn moderne tegenhanger, de Leopard 2A6.

"Als iemand professioneel is, maakt het uiteindelijk niet uit hoe oud hij [de tank] is", citeert The New York Times een Oekraïense tankcommandant met de roepnaam Bassist.

"Die Leopard 1-tanks zijn geen slecht idee", zegt ook Christian Mölling, een militair deskundige van de Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik.

Foto: Getty/Sean Gallup

Oekraïense tankeenheden krijgen al sinds februari in Duitsland training over hoe ze de Leopard 1A5 moeten besturen. Ook worden ze getraind met andere grote wapensystemen die aan Oekraïne zijn gedoneerd.

De Oekraïense eenheden krijgen zes weken lang zes dagen per week training, voordat ze terugkeren naar het front.

Duitsland wil dit jaar 10.000 Oekraïense troepen trainen, waarvan het land al 6.300 troepen van training heeft voorzien. De EU heeft zichzelf ten doel gesteld dit jaar 30.000 Oekraïense soldaten te trainen, schrijft The Brussels Times.

LEES OOK: Oekraïense sluipschutters die op Russische officieren jagen, zoeken naar zwakke plekken in de Russische commandostructuur