• Topeconoom Nouriel Roubini, ook bekend als ‘Dr. Doom’, heeft deze week tegenover Yahoo Finance Live hard uitgehaald naar de cryptowereld.
  • “Letterlijk 90 procent van alle crypto is oplichting”, zei Roubini, die bekendstaat om zijn sombere economische voorspellingen.
  • De econoom is ervan overtuigd dat de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken op de markt.
  • Lees ook: Kan het nog slechter op de cryptomarkt? Sommige experts denken van wel: 3 grote risico’s voor 2023

Econoom Nouriel Roubini, ook bekend als ‘Dr. Doom’, heeft deze week hard uitgehaald naar de worstelende cryptowereld. “Letterlijk 90 procent van alle crypto is oplichting. Een criminele activiteit”, zei de om zijn sombere economische voorspellingen bekendstaande Roubini woensdag tegen Yahoo Finance Live.

Hij sprak van “een piramidespel” en een “enorme bubbel” die op uitbarsten staat.

Kwetsbare beleggers hebben volgens hem tonnen verloren door cryptomunten. Veel handelaren zijn in bitcoin gestapt rond de tijd dat de virtuele munt recordhoogtes bereikte. Sinds de piek in november 2021 heeft de grootste cryptomunt ter wereld bijna 70 procent aan waarde verloren, volgens gegevens van Coinmarketcap.com.

“Je moet ervan wegblijven. Je moet er absoluut van wegblijven”, zegt Roubini, die als een van de eerste experts de kredietcrisis van 2008 voorspelde. “De meeste van deze mensen [in de cryptoindustrie, red.] horen in de gevangenis thuis. Het zijn echt allemaal oplichters.”

In zijn interview met Yahoo buiten het World Economic Forum in Davos, waar de mondiale elite momenteel vergadert over grote problemen als klimaatverandering, wendde Roubini zich ook tot de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried (SBF) en zijn gesneuvelde cryptobeurs FTX.

"FTX en SBF zijn geen uitzondering – ze zijn de regel", aldus Dr. Doom.

Lees ook: De gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried houdt zijn opties open door te stellen dat hij onschuldig is: wat betekent dat voor gedupeerde beleggers?

Bankman-Fried wordt door Amerikaanse aanklagers beschuldigd van het opzetten van een jarenlang plan om beleggers op te lichten. Eerder deze maand pleitte de ex-cryptoheld onschuldig. FTX vroeg in november faillissement aan, nadat de cryptobeurs minstens 8 miljard dollar aan klantenfondsen had verloren.

LEES OOK: De cryptomarkt heeft een rampzalig jaar achter de rug, maar analisten zien 3 voortekenen van een opleving