• Door een verhoging van de vermogensbelasting in Noorwegen vorig jaar hebben tientallen superrijke Noren het land verlaten.
  • Volgens de krant Dagens Naeringsliv zijn er in een jaar tijd 65 zeer rijke Noren uitgeweken naar Zwitserland.
  • Zwitserland is vanwege de lage belastingen al tijdenlang een aantrekkelijk land voor miljonairs en miljardairs.
  • Lees ook: Dit zijn de 9 Amerikaanse steden met de meeste miljardairs.

Een aantal van de allerrijkste Noren is naar Zwitserland vertrokken vanwege de verhoging van de vermogensbelasting in Noorwegen in 2022.

De Noorse regering verhoogde de heffing voor hogere vermogens afgelopen november van 0,85 procent naar 1,1 procent en daardoor zijn volgens de krant Dagens Naeringsliv zo’n 65 rijke Noren verhuisd.

Het nieuwe belastingtarief voor de Noorse vermogensbelasting van 1,1 procent geldt voor individuen met een nettovermogen van omgerekend minstens 150.000 euro of voor koppels met een gezamenlijk vermogen van minstens 300.000 euro.

Miljardair Kjell Inge Røkke, grootaandeelhouder en topman van de industriële investeringsmaatschappij Aker ASA, schreef in september in een open brief dat hij “de moeilijke keuze” had gemaakt om van Noorwegen naar Zwitserland te verhuizen.

Røkke heeft volgens Forbes een vermogen van zo'n 4,5 miljard euro en is naar verluidt de grootste belastingbetaler van Noorwegen. 

Zwitserland wordt al tijdenlang gezien als een aantrekkelijk belastingparadijs voor rijke mensen die willen profiteren van lagere belastingen.

Volgens adviesbureau PwC varieert de vermogensbelasting in Zwitserland per kanton. Er zijn in totaal 26 kantons en de vermogensbelasting loopt uiteen van 0,02 procent tot 1,03 procent.

Zwitserland staat bovenaan de lijst van beste landen voor een comfortabel pensioen van het U.S. News & World Report. De lijst werd opgesteld na een wereldwijde enquête onder meer dan zesduizend mensen van halverwege de veertig of ouder over zaken als betaalbaarheid, belastingen en eigendomsrechten.

LEES OOK: 5 grafieken die de vermogenskloof tussen de rijkste miljardairs en de rest van de wereld laten zien