Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:5

De afdeling buitenlandse vermogens van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft maandag sancties opgelegd aan cryptoplatform Tornado Cash, dat door Noord-Koreaanse hackers is gebruikt voor witwassen.

Door de sancties kunnen Amerikanen en Amerikaanse entiteiten geen gebruik meer maken van Tornado Cash. Volgens het ministerie vertoont het platform tekortkomingen waar cybercriminelen van kunnen profiteren en is in totaal voor 7 miljard dollar in crypto witgewassen via Tornado Cash. 

“Ondanks openlijk gedane beloftes, heeft Tornado Cash geen effectieve controles ingesteld die voorkomen dat kwaadwillenden geld kunnen witwassen”, stelt Brian Nelson, die binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën verantwoordelijk is voor financiële inlichtingen en terrorisme, in een persverklaring.

Volgens een schatting van TRM Labs heeft alleen al Noord-Korea voor zo’n 1 miljard dollar aan gestolen vermogen witgewassen via Tornado Cash. 

De zogenoemde ‘digital asset mixer’ – die wordt gebruikt om de herkomst van fondsen te verhullen en privétransacties uit te voeren op de Ethereum-blockchain – was betrokken bij de Axie Infinity-hack in maart, toen de Noord-Koreaanse cybercriminele groep Lazarus 625 miljoen dollar stal

“De tegen Tornado Cash ingestelde sancties zijn een keerpunt”, zegt Ari Redbord, hoofd van juridische en overheidszaken bij TRM Labs, tegen Insider per e-mail.

Redbord merkte ook op dat de Noord-Koreaanse regering erg krap bij kas zit en minimale exportinkomsten heeft. Het witwassen van cryptomunten kan door Pyongyang gebruikt worden om wapenprogramma’s te financieren.

In april vertelde Redbord aan Insider dat Noord-Koreaanse groepen veel online-hacks hebben gepleegd, maar dat ze in de loop der tijd steeds geraffineerder zijn geworden

LEES OOK: 8.000 cryptowallets geraakt in ‘Solana hack’: beleggers zien ruim €5 miljoen aan cryptomunten in rook opgaan