Het Solana ecosysteem is woensdag gehackt, aldus blockchain-analysebedrijf Elliptic. Volgens het bedrijf is er omgerekend meer dan 5 miljoen euro aan cryptomunten gestolen uit ruim 7.900 Solana wallets. 

Maar beveiligingsbedrijf PeckShield zegt dat geldstromen wijzen naar vier Solana wallets, die ongeveer 8 miljoen dollars buit hebben weten te maken. 

“Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk”, zeg Elliptic’s mede-oprichter Tom Robinson tegen Bloomberg. “Het lijkt eerder te komen door een fout in de externe software die door apps gebruikt wordt om cryptomunten op te slaan, dan door een fout in de Solana blockchain zelf.”

Door de aanval zakte de ‘sol’ van Solana woensdag met meer dan 7 procent omlaag tot ruim 38 dollar.

Cryptoprojecten lijken momenteel een aanlokkelijke doelwitten te zijn voor hackers. De cryptomarkt heeft dit jaar al met tientallen aanvallen te maken gehad. Solana’s narigheid volgt dagen na een beveiligingsprobleem bij cryptobedrijf Nomad, dat maandag bijna 200 miljoen dollar verloor

“Er is op dit moment nog veel onbekend over de hack, behalve dat hardware-wallets niet zijn getroffen”, zegt Solana-woordvoerder Austin Federa over de situatie.

Lees ook: Wat is een hardware wallet voor cryptovaluta en hoe gebruik je die?

Hoewel er gespeculeerd wordt dat het incident een supply chain-aanval was, blijft de aard van de hack onduidelijk. Supply chain-hacks komen voor wanneer een externe partij of leverancier met toegang tot de systemen en gegevens van het slachtoffer geïnfiltreerd wordt.

Solana, dat in het verleden al vaak te kampen heeft gehad met netwerkstoringen, is een concurrent van de Ethereum-blockchain. Toen de transactieprijzen op Ethereum vorig jaar stegen, ontstond er een verplaatsing naar concurrenten zoals Solana, omdat ze een goed en vooral goedkoper alternatief beiden voor NFT’s.

LEES OOK: Dit moet je weten over de ‘Bonnie and Clyde’ van de cryptowereld, die beschuldigd worden van een witwasoperatie van $4,5 miljard: zij was een TikTok-rapper, hij noemde zich ‘Dutch’