De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft woensdag bekendgemaakt dat het nucleaire programma van het land voltooid is na het afvuren van een intercontinentale raket die de gehele Verenigde Staten kan bereiken.

Het land zei dat het dinsdag een nieuwe intercontinentale ballistische raket met succes heeft gelanceerd. De zogenoemde Hwasong-15 kan de gehele Verenigde Staten bereiken, liet het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag weten.

“Na het bekijken van de succesvolle lancering van het nieuwe type raket Hwasong-15, heeft Kim Jong-un met trots verklaard dat we nu uiteindelijk het historische doel hebben bereikt dat we een nucleaire macht zijn”, zei het KCNA.

De Hwasong-15 werd dinsdagnacht gelanceerd. De raket vloog 950 kilometer in 53 minuten en haalden een hoogte van 4475 kilometer, luidde de Noord-Koreaanse verklaring. De raket landde vervolgens in de Japanse Zee.

Secretaris Generaal António Guterres van de VN veroordeelde de rakettest scherp. “Dit is een overduidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en laat een totale minachting van de internationale gemeenschap zien”, liet zijn woordvoerder weten. De Japanse president Abe heeft spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. Die komt woensdag bijeen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de Noord-Koreaanse rakettechnologie blijkbaar sterk verbeterd is. Ook de Amerikaanse minister van de Defensie Jim Mattis constateerde dat de raket "hoger vloog dan elk eerder schot dat ze hebben gelost".

LEES OOK: Deze kaarten laten zien wat er gebeurt als Noord-Koreaanse kernbommen op Amerikaanse steden vallen