• De Chinese fabrikant van elektrische auto’s Nio zegt in september te starten met levering in Noorwegen.
  • Dit wordt het eerste buitenlandse avontuur voor het Chinese bedrijf.
  • Nio wil de Nio ES8, een SUV voor zeven personen, leveren aan Noorse klanten.

De Chinese startup voor elektrische auto’s Nio gaat dit najaar de markt op in Noorwegen. Het gaat om de eerste stap buiten de Chinese landsgrenzen.

Nio zegt te willen beginnen met de verkoop van de zijn vlaggenschip: de Nio ES8, een SUV voor zeven personen. Vanaf juli 2021 zijn de inschrijvingen geopend, de eerste leveringen worden in september verwacht. 

Hierna volgt de verkoop van de sedan ET7 in 2022, aldus Nio. 

Tesla domineert vooralsnog de wereldwijde markt voor elektrische auto’s, maar volgens auto-expert Sandy Munro vormen Chinese bedrijven zoals Nio de grootste bedreiging voor het bedrijf van techmiljardair Elon Musk.

Lees meer: De grootste concurrenten van Tesla komen straks uit China, denkt deze automotive-deskundige

Het in 2014 opgerichte Nio zegt uiteindelijk al zijn producten en diensten in Europa aan de man te willen brengen. 

Dit geldt ook voor Nio's zogeheten Power Swap-technologie, waarmee een accu automatisch binnen drie minuten vervangen wordt. De eerste vier Noorse stations staan voor eind 2021 gepland. 

Nio heeft ook gezegd een eigen netwerk van snellaadstations in Noorwegen te willen aanleggen. 

Het is de bedoeling dat in Oslo een verkoop- en servicecentrum verrijst en dat er ook kantoren komen in vier andere Noorse steden. Hiermee zouden reparatie- en onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Tegen het einde van het jaar wil Nio zo'n 50 werknemers in Noorwegen hebben.

En daar blijft het niet bij. Nio wil deze zomer in de Noorse hoofdstad het 'Nio House' openen, een showroom die ook voorziet in een restaurant, kinderspeelplaats en conferentieruimtes. Het is de bedoeling dat in 2022 nog eens vier van dergelijke showrooms worden geopend. 

Noorwegen is een aantrekkelijke land voor elektrische automakers

Volgens topman William Li van Nio bevindt Noorwegen zich "in de voorhoede van e-mobiliteit en duurzame groei". Het land vormt daarmee "een uiterst aantrekkelijke markt" voor de Chinese startup.

Het Scandinavische land heeft 's werelds grootste markt voor elektrische auto's. In Noorwegen worden, mede dankzij ruimhartige subsidies, meer elektrische auto's verkocht dan modellen die op fossiel rijden, zegt algemeen directeur Marius Hayler van Nio Noorwegen.

Nio profiteert in China al van een stijgende vraag naar elektrische auto's.  Die toegenomen vraag en productie zijn eveneens deels het gevolg van riante Chinese overheidssubsidies.

Bij Nio rolden in het eerste kwartaal van dit jaar 20.060 voertuigen van de band, goed voor een nieuw kwartaalrecord en een groei op jaarbasis van 423 procent.

Laat onverlet dat Nio concurrentie voelt van andere Chinese startups en van Tesla, dat ook een sterke groei in Noorwegen doormaakt.

[activecampaign form=34]

Lees meer over elektrisch rijden: