Europa, van oudsher een grote uitstoter van CO2, is de laatste dertig jaar qua uitstoot meer in lijn met de rest van de wereld gaan lopen. Italië scoort van de tien grootste uitstoters van de EU het beste op twaalf klimaatindicatoren, terwijl Tsjechië hekkensluiter is. Nederland scoort gemiddeld. Wel is onder meer onze uitstoot per burger aan de hoge kant.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van twaalf klimaatindicatoren door ABN AMRO. De bank hield de landen langs de meetlat langs indicatoren zoals de uitgestoten CO2 per hoofd van de bevolking, circulair materiaalgebruik en de grondstoffenconsumptie per bewoner.

In onderstaande tabel zie je voor alle tien grootste EU-uitstoters op welke indicatoren zij in 2021 goed of juist slecht scoren. Per indicator zie je hun recente vooruitgang of achteruitgang.

ABN Amro

Landen scoren 48 keer goed op klimaatindicatoren, 46 keer benedenmaats en 26 maal neutraal.

Bij Italië staat als enig land geen van de indicatoren in het rood. Tsjechië scoort wat deze indicatoren betreft dan weer het slechtst, met geen enkele 'groene' score.

Nederland en België doen het slecht wat betreft het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix. Opvallend, omdat Nederland tegelijkertijd per burger de meeste zonnepanelen telt.

Nederland scoort in totaal ondermaats op vier gebieden. Naast het aandeel van de hernieuwbare energie in de energiemix zijn dit het aandeel van milieubelastingen in de totale belastingopbrengsten, de afvalproductie en de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking.

Meer economische groei en minder CO2-uitstoot kunnen hand in hand gaan

De intensiteit van de CO2-uitstoot van alle 27 EU-landen is door het hoge welvaartsniveau hoger dan het wereldgemiddelde. Wel is het door de jaren dichter naar de rest van de wereldlanden toegetrokken, signaleert ABN AMRO.

Mondiaal steeg de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking tussen 1990 en 2021 met 13 procent, in de EU nam deze met 31 procent af. De CO2-uitstoot afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) daalde in deze periode mondiaal gezien met 36 procent, maar in de EU met wel 55 procent.

Alle tien onderzochte EU-landen zijn het tussen 1990 en 2021 dan ook beter gaan doen op het gebied van de CO2-uitstoot. Dat is een positieve trend, schrijft ABN AMRO, omdat het laat zien dat meer economische groei en minder CO2-uitstoot hand in hand kunnen gaan.

Luxenburg en Estland scoren qua CO2-uitstoot het slechtst van alle tien onderzochte landen, maar zij hebben relatief de grootste verbeteringen laten zien.

Portugal was in 1990 nog het land dat op eenzame hoogte stond, maar daar zijn inmiddels andere landen zoals Zweden bijgekomen die ook relatief weinig CO2 uitstoten.

Nederland behoort - net als in 1990 - binnen de top 10 grootste EU-uitstoters tot de kopgroep CO2-uitstoters naar bbp. Ook Nederland schroefde zijn uitstoot naar beneden bij en ons land werd, zoals gezegd, koploper zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Toch doet Nederland het slechter ten opzichte van zowel het Europees gemiddelde van de uitstoot per hoofd van de bevolking en per bbp. Het Nederlandse klimaatbeleid lijkt desalniettemin af te koersen op een vooruitschuifoperatie, schreef de Volkskrant dit weekend.

Het Europees Parlement stemde eerder deze maand in met voorstellen om de CO2-uitstoot van de EU-landen in 2030 met 55 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Wel zijn de plannen waarschijnlijk onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

LEES OOK: Nederland stoot meer CO2 uit door invoer en verbranding van huisvuil uit Italië