De krapte in het aanbod op de Nederlandse huizenmarkt uit zich onder meer in een gebrek aan nieuwbouwwoningen. Dat is ook terug te zien in de prijsontwikkeling van nieuwbouwhuizen.

In het slotkwartaal van 2018 stegen prijzen van nieuwbouwwoningen gemiddeld met 11,3 procent, terwijl bestaande bouw 9 procent duurder werd vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling over verschillende kwartalen zien. Daar valt ook op dat de ‘piek’ van de prijsstijgingen in het derde kwartaal van 2018 lijkt te liggen. Toen stegen nieuwbouwprijzen met ruim 16 procent, tegen iets meer dan 9 procent voor bestaande bouw.

Nieuwbouwprijzen stijgen al vijf kwartalen op rij sterker dan de prijzen van bestaande woningen, mede door het beperkte aanbod. “Waar in de jaren tachtig elk jaar nog meer dan 100.000 woningen werden opgeleverd, zijn in de vijftien jaar vóór de crisis nog gemiddeld 80.000 huizen per jaar gebouwd, en sinds 2014 niet meer dan zo’n 50.000 per jaar”, constateerden economen van Rabobank afgelopen jaar in een rapport over de woningmarkt.

Huizenmarkt koelt af

Kijk je naar de woningmarkt als geheel, dan lijkt de rek in de forse prijsstijgingen er inmiddels wel uit, ondanks het krappe aanbod. Dit heeft onder meer te maken met de afnemende betaalbaarheid voor steeds grotere groepen kopers.

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,1 procent steeg, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Maar vergelijk je de ontwikkeling van de eerste drie maanden van dit jaar met het slotkwartaal van 2018, dan is sprake van een daling van 0,1 procent.

Lees ook op Business Insider

Deze cijfers sluiten goed aan bij wat economen van onder meer ABN Amro eerder signaleerden. De Nederlandse huizenmarkt is aan het pieken.

Waar huizenprijzen in 2018 met gemiddeld 9 procent stegen, rekenen economen van ABN Amro voor dit jaar op een plus van gemiddeld 6 procent en in 2020 op gemiddeld 4 procent hogere prijzen.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in ruim de helft van de regio’s dalen prijzen sinds eind 2018