Een nieuw hightech laserwapen van het Verenigd Koninkrijk, dat in staat is om vijandelijke drones en raketten neer te schieten, zou naar Oekraïne gestuurd kunnen worden.

Het wapen draagt de naam DragonFire en zou oorspronkelijk in 2027 worden ingezet. De Britse minister van Defensie Grant Shapps hoopt echter op een versnelde uitrol, zodat het wapen in Oekraïne kan worden ingezet.

Tijdens een bezoek aan het militaire onderzoekscentrum Porton Down in Salisbury zei Shapps afgelopen weekend tegen journalisten dat hij zou kijken of het tempo nog verder opgevoerd kan worden, “zodat de Oekraïners het misschien in handen kunnen krijgen”.

“Ik wil de productie van het DragonFire-lasersysteem versnellen. Het feit dat er twee grote conflicten gaande zijn, één op zee en één in Europa, betekent dat het enorme gevolgen kan hebben als je over een wapen beschikt dat met name in staat is om drones neer te halen”, zei Shapps.

In januari dit jaar voltooide het Britse leger met succes een test van de laser, die een luchtdoel raakte.

In maart zei Oekraïense politicus Oleksiy Goncharenko dat zijn land "klaar was om" DragonFire te testen op het slagveld.

Shapps lijkt het eens te zijn met de Oekraïense politicus. "Laten we zeggen dat het niet 100 procent perfect hoeft te zijn om het aan de Oekraïners te geven", aldus de Britse minister afgelopen weekend. "Het wapen hoeft niet 99,9 procent perfect te zijn, om operationeel te worden. Als het voor 70 procent werkt, kun je het naar buiten brengen om het van daaruit verder te ontwikkelen. Maar op dit moment is 2027 nog steeds de geplande introductiedatum."

DragonFire kan muntje van 1 pond op een kilometer afstand raken

Het hypermoderne wapen werkt met 37 kanalen van 1,5kW laserstralen, gecombineerd met spiegels om het vermogen te verhogen, zo meldde de krant The Telegraph.

Laserdeskundige Tim Kendall van het Defence Science and Technology Laboratory die hielp bij de bouw van DragonFire, vertelde The Telegraph dat dit "een perfecte laserstraal" creëert die door een telescopische lens kan worden afgevuurd.

Het Britse ministerie van Defensie zei dat het wapen een object ter grootte van een muntstuk van een kilometer afstand kan raken.

Het wapen kostte 100 miljoen pond om te ontwikkelen, aldus het Ministerie van Defensie. Op lange termijn zou het een goedkoop alternatief kunnen zijn voor andere luchtverdedigingsmiddelen, omdat "het afvuren gedurende 10 seconden qua kosten gelijk staat aan het gebruik van een gewone verwarming gedurende slechts een uur".

Het VK is zeker niet het enige land dat bezig is met de ontwikkeling van laserwapens. De VS zou ze al inzetten in het Midden-Oosten om drone- en raketaanvallen te stoppen, maar het is onduidelijk of ze al worden gebruikt.

Rusland heeft ook gezegd dat het laserwapens heeft ingezet om Oekraïense drones uit te schakelen, hoewel de effectiviteit ervan soms werd belemmerd door het weer.

LEES OOK: Kabinet trekt €1 miljard extra uit voor militaire steun aan Oekraïne – Wilders is daar niet blij mee