Negen jaar geleden richtte Niels van Deuren zijn bedrijf HousingAnywhere vanuit zijn studentenkamer op.

Dinsdag werd bekend dat het huisvestingsplatform voor internationale studenten 6 miljoen euro heeft opgehaald in een investeringsronde.

Het geld komt van het Zweedse Vostok New Ventures, Real Web en HenQ, en moet ervoor zorgen dat het bedrijf ‘de wereld gaat veroveren’, zegt Van Deuren.

Dat hij de hele wereld over zou gaan met zijn bedrijf, had Van Deuren zich negen jaar geleden nog niet kunnen voorstellen. Toen probeerde hij simpelweg zijn studentenkamer in Rotterdam te verhuren omdat hij op uitwisseling naar Singapore zou gaan.

Het bleek erg lastig te zijn om een internationale student te vinden, dus hij besloot dat hij het andere studenten makkelijker wilde maken. Hij maakte een platform waarmee ze hun kamer gemakkelijk kunnen verhuren aan internationale studenten en vervolgens een huurovereenkomst kunnen sluiten.

Ook expats of andere mensen die in het buitenland gaan wonen, kunnen op de website terecht om er woonruimte te vinden.

'Als student had ik dit niet aangekund'

“Als ik negen jaar geleden had geweten wat me allemaal te wachten stond, had ik het niet gedaan”, vertelt Van Deuren nu. “We zijn in een paar jaar gegroeid tot een bedrijf met 80 werknemers. Dat had ik als student niet aangekund. Achteraf weet ik dat je als persoon meegroeit met je bedrijf, je leert terwijl je bezig bent, maar het blijft gek dat het zo groot wordt.”

Het geld uit de investeringsronde moet ervoor zorgen dat zijn bedrijf van 80 werknemers verder groeit naar 120 mensen. Ook wil Van Deuren in meer landen actief worden. “We willen meer steden veroveren, internationaliseren.”

Tot slot gaat er ook een hoop geld naar het verbeteren van de website. “Alles kan net wat gebruikersvriendelijker, beter en mooier, en we willen ook een aantal nieuwe features toevoegen. Op dit moment betalen gebruikers de eerste maand huur via ons, maar daarna direct aan hun huurbaas, via een buitenlandse bank. We willen dat studenten in de toekomst alleen nog via ons hun huur betalen, zodat ze zelfs in Rio de Janeiro gewoon met iDEAL kunnen betalen.”

Bijkomend voordeel voor Van Deuren: bij iedere overboeking gaat er zo'n 2 tot 3 procent naar HousingAnywhere. Meer overboekingen via het eigen systeem betekent dus ook meer inkomsten.

Kosten snijden of groeien?

Ook zonder het geld uit de investeringsronde had dit gekund, denkt Van Deuren, maar ‘dan had het veel langer geduurd’. “We hebben nog genoeg geld in kas om te overleven, maar we maken nog geen winst. Onze groei kunnen we dus niet financieren uit onze eigen omzet.”

Begin 2019 wil Van Deuren winst gaan maken. “Maar ook dan is het niet uitgesloten dat we geen nieuwe investeringsronde meer doen.”

“Als je alles op eigen kracht moet doen, groei je veel minder hard”, zegt hij. “Het is een keuze. We maken op dit moment een goede omzet, hoeveel kan ik niet zeggen, maar we zijn niet kostendekkend. Als we in de kosten snijden kunnen we winst maken, maar we willen niet snijden. We willen groeien.”

Dat is te begrijpen als je bedenkt dat drie andere bedrijven hem op de hielen zitten. “We hebben niet veel last van concurrentie, maar sinds wij zijn begonnen, zijn er drie bedrijven uit Engeland, Portugal en Spanje bijgekomen. Met zijn vieren willen we de wereld veroveren.”

Maar er is maar één winnaar mogelijk. Van Deuren: “Uiteindelijk gaat ons het natuurlijk lukken.”

LEES OOK: 19-jarige Apeldoornse student ontwerpt zwembroek die van kleur verandert