Een negatieve rente voor particuliere spaarders, ofwel geld bijleggen als je leent aan de bank: volgens analisten van zakenbanken zal de Europese Centrale Bank er de komende maanden voor zorgen dat commerciële banken niet anders kunnen dan negatieve rentes invoeren.

Deze week wordt het even opletten als de Europese Centrale Bank (ECB zijn maandelijkse rentevergadering houdt. Omdat de ECB wil dat banken geld laten rollen om de economie een duwtje te geven, betalen banken al een negatieve rente van 0,4 procent als ze geld bij de ECB stallen.

Analisten rekenen erop dat de ECB signalen zal geven dat banken die negatieve depositorente nog verdere omlaag gaat, mogelijk naar 0,7 procent.

Econoom Elwin de Groot rekent maandag in Het Financieele Dagblad voor dat Nederlandse banken zo’n 138 miljard euro op depositorekeningen bij de ECB hebben staan. Bij een negatieve rente van 0,4 procent betekent dit dat Nederlandse banken op jaarbasis 550 miljoen euro aan de ECB betalen voor geld dat ze bij de centrale bank stallen.

Als de depositorente voor banken bij de ECB verder omlaag gaat, kan dat het startsein zijn voor banken om voor particuliere spaarders ook negatieve spaarrentes te gaan rekenen, zo meldt het FD. De krant citeert analisten van zakenbank Bank of America Merill Lynch die denken dat “een golf van negatieve spaarrentes op komst is.”

Negatieve rente voor spaarders: wat doen Nederlandse banken?

Eind augustus deed Business Insider een belrondje onder de grootste Nederlandse banken over het vooruitzicht van negatieve spaarrentes. Wat bleek? Banken willen liever geen negatieve rentes doorvoeren, maar als de winstmarges verder eroderen moet er iets gebeuren.

Voor vrij opneembare internetspaarrekeningen rekenen ABN Amro en ING een spaarrente van 0,02 procent, Rabobank zit op 0,03 procent en SNS Bank op 0,07 procent. Er is dus nog enige speelruimte om naar nul te gaan, maar niet veel.

Rabobank noemt het invoeren van een negatieve rente zeer onwenselijk. “Een klein gedeelte van onze klanten in het zakendomein krijgt een negatieve rente, maar dat gaat om bedragen boven de 12,5 miljoen euro. In totaal gaat het hier om 700 klanten. Het is niet ondenkbaar dat dit ooit gaat veranderen, maar dat is niet wat wij willen”, aldus een woordvoerster tegenover Business Insider.

Voor particulieren ziet de Rabobank deze ontwikkeling voorlopig niet zitten. “Het is moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven. Wij kijken natuurlijk naar de ontwikkelingen in de markt voor ons prijsbeleid maar negatieve rente willen wij liever niet.”

ING-topman Ralph Hamers gaf begin augustus tegenover financiële analisten aan dat een negatieve rente op spaargeld, of andere manieren van compensatie, niet kan worden uitgesloten, als de ECB de rente voor banken nog verder verlaagt.

Topman Maurice Oostendorp van de Volksbank, bekend van merken als SNS, ASN en Regiobank, stelde medio augustus eveneens  geen negatieve rente te willen voor particuliere spaarders, maar dit ook niet te kunnen uitsluiten.

Een woordvoerder van De Volksbank zei eind augustus tegen Business Insider. “We zijn bezig een groot onderzoek onder klanten op te starten over de rentevergoeding. Daarin zullen verschillende scenario’s worden voorgelegd. We gaan dus eerst het gesprek met klanten aan en nemen dan pas verdere besluiten.” Of hierbij ook de Duitse variant met een scheiding tussen kleine spaarders en grote spaarvermogens aan bod komt, kan de woordvoerder niet aangeven. “Daarvoor is het nog te vroeg.”

Lees meer over negatieve spaarrentes: